EU sikrer seg 40 millioner doser av vaksine mot fugleinfluensa

Avtalen sikrer opptil 665 000 doser fra vaksineprodusenten CSL Seqirus og inkluderer en opsjon på ytterligere 40 millioner vaksiner i maksimalt fire år.
I FORKANT: Fugleinfluensa-smitte har ikke nådd Europa, men EU og helsekommissær Stella Kyriakide har inngått en avtale om 40 millioner doser. | Foto: Julien Warnand, Pool Photo via AP
I FORKANT: Fugleinfluensa-smitte har ikke nådd Europa, men EU og helsekommissær Stella Kyriakide har inngått en avtale om 40 millioner doser. | Foto: Julien Warnand, Pool Photo via AP

Anskaffelsen gjøres i fellesskap av EU-kommisjonens helsekrisemyndighet HERA og 15 land i EU og EØS-området, skriver Reuters.

Kommisjonen har gjennom HERA allerede sikret seg 111 millioner doser pandemivaksiner mot influensa fra GSK og Seqirus, som kan tilpasses enhver influensastamme.

Smitten har ennå ikke nådd Europa :I følge det europeiske smittevernkontoret (ECDC) er det ingen aktive tilfeller hos mennesker eller storfe i EU per begynnelsen av juni.

«Smitte til mennesker er fortsatt en sjelden hendelse, og ingen vedvarende smitte mellom mennesker har blitt observert så langt», skriver ECDC i en ukesrapport for perioden 1.-7. juni. De skriver også at risikoen for smitte til allmennheten i EU/EØS-landene anses å være lav, ifølge Reuters. 

Vaksinedosene er beregnet på dem som er mest utsatt for viruset, for eksempel ansatte i fjørfebedrifter og veterinærer. 

EUs helsekommissær Stella Kyriakides sier til Reuters at de overvåker situasjonen nøye.

I USA har H5N1-viruset har spredt seg til fleste amerikanske delstater. Så langt er det ikke bekreftet smitte mellom mennesker, selv om tre personer i USA har blitt smittet etter å ha vært i kontakt med smittet storfe siden 1. apri. USA, Canada og Storbritannia er også i ferd med å sikre seg forebyggende vaksinedoser.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også