Beslutningsforum: Ja til tre behandlinger

SMA-behandling til barn under to måneder, et prostatakreftmiddel og en behandling for kløe ved alvorlig nyresykdom kan nå tilbys ved offentlige sykehus. 
JANUARMØTE: Beslutningsforum og leder Terje Rootwelt har besluttet å si ja til tre av syv nye metoder som var til vurdering i mandagens møte. | Foto: HSØ
JANUARMØTE: Beslutningsforum og leder Terje Rootwelt har besluttet å si ja til tre av syv nye metoder som var til vurdering i mandagens møte. | Foto: HSØ

I mandagens møte i Beslutningsforum fikk tre behandlinger grønt lys: 

Roches Evrysdi (risdiplam), som allerede er innført for barn mellom 2 måneder og 18 år med spinal muskelatrofi (SMA), blir nå tilgjengelig også for barn under 2 måneder, med start- og stoppkriterier.

Difelikefalin (Kapruvia) besluttet innført til behandling av moderat til alvorlig kløe ved kronisk nyresykdom hos voksne pasienter som får hemodialyse. Behandlingen, som markedsføres av selskapet Vifor Fresenius har vært oppe i Beslutningsforum tidligere. Med ny pris kan behandlingen tas i bruk fra 1. mars.

Den tredje behandlingen som ble besluttet innført var Astrazenecas Olaparib (Lynparza) og abirateron i kombinasjon med prednison eller prednisolon til behandling av metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) hos voksne, der kjemoterapi ikke er klinisk indisert. Behandlingen innføres kun til pasienter som har fått påvist BRCA1/2-mutasjoner (kimbane og/eller somatiske).

Novartis’ Pluvicto for behandling av avansert prostatakreft fikk nei fordi Beslutningsforum mener det ikke er dokumentert klinisk nytte som står i forhold til prisen. 

– Prisforhandlingene har trukket ut i tid, og leverandøren har fremdeles ikke kunnet tilby en pris i forbindelse med denne saken. Vi ber nå Sykehusinnkjøp gjenoppta forhandlingene med leverandør, sier leder for Beslutningsforum Terje Rootwelt i en pressemelding. 

– Beslutningen om ikke å innføre Pluvicto til denne type behandling er på lik linje med beslutninger tatt i andre land, som Sverige, Skottland og England. I Danmark har ikke behandlingen vært inne til metodevurdering, sier han videre. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også