Frp vil ha ny vurdering av terskelverdien

Terskelverdien som brukes i dag må oppdateres i tråd med kostnadsvekst i helsetjenesten minus produktivitetsvekst i helsetjenesten, mener Frp. 
FORSLAG: Frp-stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Morten Wold og Himanshu Gulati vil øke terskelverdien. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORSLAG: Frp-stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Morten Wold og Himanshu Gulati vil øke terskelverdien. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Betalingsvilligheten for et godt leveår i norsk helsetjeneste er satt til 275 000 kroner.

Dette beløpet, som også kalles alternativkostnad, ligger til grunn når Beslutningsforum vurderer å innføre nye legemidler. 

Beløpet ble vedtatt i prioriteringsmeldingen til Solberg-regjeringen i 2015, men kan økes i det som defineres som alvorlige tilfeller.

Et representantforslag lagt frem av stortingsrepresentantene fra Frp, Bård Hoksrud, Morten Wold og Himanshu Gulati fredag, foreslår en ny vurdering av terskelverdien, samt en prisjustering i påvente av vurderingen. 

– Alternativkostnaden er en av de viktigste tallfestede verdiene i prioriteringssystemet, ettersom den avgjør hva som regnes som en god ressursallokering, skriver Frp-representantene. 

– I påvente av en ny vurdering av hva som er riktig nivå på alternativkostnaden for prioriteringsbeslutninger i helsetjenesten, bør verdien som brukes i dag oppdateres i tråd med kostnadsvekst i helsetjenesten minus produktivitetsvekst i helsetjenesten. Denne justeringen bør gjøres årlig. Dette er viktig for å unngå at det gjøres feilprioriteringer i helsetjenesten og sikre mest mulig effektiv fordeling av ressursene, heter det blant annet i forslaget.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også