EU utpeker over 200 legemidler som «kritiske»

EU-kommisjonen har publisert den første listen over legemidler som det ikke bør oppstå mangel på. 
LISTEMAKER: EU-kommisjonen, her ved helsekommisær Stella Kyriakides, har utarbeidet listen i samarbeid med European Medicines Agency (EMA) og Heads of Medicines Agency (HMA).
LISTEMAKER: EU-kommisjonen, her ved helsekommisær Stella Kyriakides, har utarbeidet listen i samarbeid med European Medicines Agency (EMA) og Heads of Medicines Agency (HMA).

Et av kriteriene for å havne på listen til EU, er at legemidlet anses som kritisk i mer enn en tredjedel av EU/EØS-landene. 

«Et legemiddel anses som kritisk hvis det brukes ved alvorlige sykdommer og ikke enkelt kan erstattes av andre legemidler», skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Mangel på slike legemidler kan ifølge Kommisjonen føre til betydelig skade for pasientene og skape store utfordringer for helsesystemene. 

Listen er ikke en oversikt over legemidler som det nødvendigvis er stor risiko for at det blir mangel på.

Midlene på listen inneholder virkestoffer som dekker et bredt spekter av terapeutiske områder, og inkluderer vaksiner og legemidler mot sjeldne sykdommer. Listen er resultatet av en gjennomgang av 600 virkestoffer fra seks nasjonale lister over kritiske legemidler. 

Publiseringen av listen kommer ikke til å påvirke eksisterende eller kommende nasjonale lister over kritiske legemidler. 

«Den vil imidlertid støtte arbeidet med å utarbeide nasjonale lister der slike ennå ikke finnes. I tillegg vil den støtte og fremskynde EU-kommisjonens analyse av forsyningskjeden for kritiske legemidler for å avdekke potensielle sårbarheter», skriver Kommisjonen. 

Listen skal utvides i 2024 og deretter bli oppdatert hvert år.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også