Flere oppgaver og mer ansvar for nye Direktoratet for medisinske produkter

Leveringssikkerhet- og beredskap, anskaffelser og offentlig finansiering av medisinske produkter er blant det nye direktoratets ansvar. 
HELSEØKONOMI: – DMP blir Norges viktigste fagmiljø for helseøkonomi, heter det fra SLV-direktør Audun Hågå. | Foto: SLV
HELSEØKONOMI: – DMP blir Norges viktigste fagmiljø for helseøkonomi, heter det fra SLV-direktør Audun Hågå. | Foto: SLV

Statens legemiddelverk blir fra 1. januar Direktoratet for medisinske produkt (DMP). 

Sammenlignet med Legemiddelverket, får det nye direktoratet en utvidet ansvarsportefølje innen beredskap og offentlig finansiering av medisinske produkter.

– Vi får flere oppgaver og skal etablere et tettere samarbeid med både gamle og nye aktører. I enda større grad skal vi bli en faglig premissleverandør på vårt felt, sier direktør Audun Hågå, i en pressemelding. 

Helseøkonomi

Det nye direktoratet får også oppgaver knyttet til godkjenning av aktører som handterer blod, celler og vev. 

Flere tilgjengelige produkt øker livskvaliteten til mennesker, men er også en komplisert regneoppgave på offentlige budsjetter. 

– DMP blir Norges viktigste fagmiljø for helseøkonomi med om lag 70 medarbeidere innenfor dette som fagfelt, og får ansvar for kost-nyttevurderinger av alle medisinske produkt, inkludert vaksiner og medisinsk utstyr, heter det fra SLV. 

Vaksineanskaffelser

– Det blir laget stadig flere kost-nyttevurderinger, samtidig som dokumentasjonen vi mottar blir mer kompleks. Vi skal ha en god likevekt mellom det å sikre solide kost-nyttevurderinger, og være effektive i våre vurderingsprosesser. Det er derfor nødvendig at vi hele tiden tida vurderer hvordan dette arbeidet utføres. Et stort og attraktivt fagmiljø skal sikre at vi utvikler oss og ligger i front, sier Hågå. 

I tillegg til metodevurderinger får direktoratet et utvidet ansvar for markedsinnsikt, og arbeidet med å skaffe vaksiner. Det skal også etableres et fagmiljø rundt prosesser for anskaffelser av folketrygdfinansierte legemidler og vaksiner, vaksiner til vaksinasjonsprogram og legemidler til beredskapslageret i Norge. 

– I dette ligg det at en også skal se på bruken av innovative, offentlige anskaffelser slik at vi sikrer tilgang til medisinske produkter, skriver direktoratet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også