Skatteetaten mener Nykode skylder 330 millioner kroner

Skatteetaten mener Nykode må skatte om lag 30 millioner dollar, tilsvarende over 330 millioner kroner, etter en lisensavtale selskapet inngikk i 2020. 
VIL ANKE: – Vi er uenige med Skatteetaten i denne saken, sier Nykode-direktør Michael Engsig. | Foto: Nykode Therapeutics / PR
VIL ANKE: – Vi er uenige med Skatteetaten i denne saken, sier Nykode-direktør Michael Engsig. | Foto: Nykode Therapeutics / PR

Nykode Therapeutics skrev i sin kvartalsrapport for fjerde kvartal og årsrapport for 2022 at Skatteetaten hadde stilt spørsmål om bruk av skattbar gevinst- og tapskonto for forhåndsbetalinger i forbindelse med en lisensavtale selskapet hadde inngått i 2020, og hvorvidt disse betalingene skulle anerkjennes som skattepliktig inntekt i sin helhet i 2020.

Mandag kveld melder Nykode at Skatteetaten i en formell beslutning har bekreftet sitt standpunkt om at betalingene det er snakk om skal behandles som skattepliktig inntekt i sin helhet i 2020. 

– Dette vil generere en skatt som for øyeblikket er estimert til omtrent 30 millioner amerikanske dollar, skriver Nykode i en børsmelding. 

Selskapet skriver at de fortsatt mener, slik de uttalte i årsrapporten, at bruk av skattbar gevinst- og tapskonto er riktig bokføring, og at dette er en oppfatning som også er blitt bekreftet av uavhengige skatteeksperter. 

– Som tidligere kommunisert, vil Nykode anke denne beslutningen, og selskapet forventes nå å betale skatten mens det venter på utfallet av en slik anke, som man er pålagt i henhold til norsk lov, heter det i meldingen. 

– Vi er uenige med Skatteetaten i denne saken og har mottatt bekreftelse fra ledende eksterne skatteeksperter som støtter at vår bruk av skattbar gevins- og tapskonto er riktig behandling. Vi har vært forberedt på dagens utfall som en mulig scenario, og det vil derfor ikke endre noen av Nykode’s operative planer for å gjennomføre selskapets strategi i de kommende årene, uttaler Michael Engsig, administrerende direktør i Nykode Therapeutics. 

Ved utgangen av andre kvartal i år hadde Nykode 174 millioner dollar i kontanter. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også