LMI med 12 krav til statsbudsjettet for 2024

Denne uken er det muntlig høring i Stortinget for neste års statsbudsjett. Legemiddelindustrien (LMI) ber helse- og omsorgskomiteen ta flere grep. 
MÅ INVESTERE: Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Legemiddelindustrien, sier at Norge må investere i nye innovative løsninger. | Foto: Vidar Sandnes
MÅ INVESTERE: Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Legemiddelindustrien, sier at Norge må investere i nye innovative løsninger. | Foto: Vidar Sandnes

LMI ber i sitt høringsinnspill helse- og omsorgskomiteen om å bidra til å ta følgende grep i behandlingen av budsjettforslaget: 

1. Vis tillit til norske legers forskrivning av legemidler.

LMI støtter ikke forslaget om å etablere anbud på blåresept som en permanent ordning. De mener forslaget vil ramme pasientene ved at bredden i behandlingstilbudet svekkes. LMI skriver at dagens ordning sørger for at alle pasienter får god og lik tilgang på medisinene de trenger, uavhengig av utdanningsnivå eller størrelsen på lommeboken. 

2. Øk kapasiteten for metodevurdering i Direktoratet for medisinske produkter.

LMI mener det bør øremerkes midler til metodevurdering i DMPs budsjett, og anmoder komiteen om å legge tydelige føringer for at det legemiddelpolitiske målet om rask tilgang til nye legemidler blir ledende for direktoratets prioriteringer.

3. Finansiering av sykehus

LMI mener det er behov for en ytterligere styrking av sykehusøkonomien for å sikre pasienter tilgang til de legemidler de har behov for, og er bekymret for at videreføring av den økte rammefinansieringen vil føre til at færre pasienter får tilgang til disse legemidlene av økonomiske årsaker. 

4. Innføre et vaksinasjonsprogram

LMI etterlyser ressurser til et voksenvaksinasjonsprogram, som Stortinget har vedtatt at skal innføres. 

5. Veikart for helsenæringen

LMI anmoder komiteen om å støtte opp om intensjonen i veikartet, og legge føringer for en styrking av offentlig-privat samarbeid i de foreslåtte tiltakene i veikartet. 

6. Antibiotika

LMI anmoder komiteen om å legge føringer om at den økte prisen skal tilfalle produsenten, og ikke grossistleddet, for å følge intensjonen og sikre at de viktige medisinene ikke forsvinner fra det norske markedet. Den langsiktige løsningen for å sikre tilgang til både gamle og nye antibiotika er imidlertid å frikoble pris fra salgsvolum, via alternative finansieringsmodeller for antibiotika. Dette bør inngå i ny strategi mot antimikrobiell resistens, som LMI etterlyser å få på plass, også fordi bruken av antibiotika har økt. 

7. Vaksineberedskap

Regjeringen foreslår å kutte bevilgningen til innkjøp av vaksiner som selges til legemiddelgrossister, og at grossistene fremover skal få dekket sitt innkjøpsbehov direkte fra produsentene. LMI støtter kun en slik omlegging dersom komiteen samtidig pålegger grossistene å holde beredskapslager av vaksinene dette gjelder.

8. Terskelverdier

LMI mener det er oppsiktsvekkende at innføringen av nye legemidler måles mot en kostnad som virker vilkårlig, og som hviler på et svært svakt kunnskapsgrunnlag. LMI anmoder komiteen om å be om at dette utredes, slik at det kan forhindres at for lav betalingsvillighet for legemidler fører til tap av liv og helse i befolkningen. Frem til denne utredningen foreligger anmoder LMI komiteen om at dagens verdi prisjusteres.

9. Nye metoder

LMI mener det er behov for fortgang i oppfølgingen av evalueringen av Nye metoder. De anmoder komiteen om å sikre fremgang i oppfølgingen av evalueringen, gjennom at den nye strategien følges opp av konkrete handlingsplaner. 

10. Helseregistre

LMI merker seg at alle helseregistre skal legges inn under Folkehelseinstituttet.

11. Deltagelse i EU-program

LMI anmoder komiteen om å støtte opp om bevilgningene som foreslås til deltagelse i europeiske helseprogram. 

12. Forskning

LMI anmoder komiteen om å støtte midlene som foreslås til en satsing på implementeringsforskning gjennom Norges forskningsråd. 

Da statsbudsjettet kom den 6. oktober sa LMI at Norge må investere i nye innovative løsninger, men at de mener regjeringen ikke legger til rette for det med dette budsjettet. 

– Vi mener Norge må investere i nye innovative løsninger som kan bedre helsevesenet, redusere belastningen og gi bedre behandling til norske pasienter. Regjeringen legger ikke til rette for dette med dagens budsjett, sa administrerende direktør Leif Rune Skymoen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også