Helsenæringen blir Norges neste eksportsatsing

– Helsenæringen er en næring som på alle måter gjør det bra allerede, men som har et stort potensial for å øke sin eksport enda mer, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).
DRAHJELP: – Nå gir vi en utvalgt sektor en ekstra nasjonal kraftsamling for å bidra til at den tar ut hele sitt potensial, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). | Foto: Even Kleppa Media
DRAHJELP: – Nå gir vi en utvalgt sektor en ekstra nasjonal kraftsamling for å bidra til at den tar ut hele sitt potensial, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). | Foto: Even Kleppa Media

Helsenæringen blir den fjerde nasjonale eksportfremmesatsingen under «Hele Norge eksporterer»-ordningen, annonserer næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og og helse- og omsorgsminister Ingvild (Ap) i en pressemelding.

– Helsenæringen er en næring som på alle måter gjør det bra allerede, men som har et stort potensial for å øke sin eksport enda mer. Nå gir vi en utvalgt sektor en ekstra nasjonal kraftsamling for å bidra til at den tar ut hele sitt potensial, sier Vestre.

Valget av helsenæring kommer etter anbefaling fra Nasjonalt eksportråd.

– Gledelig og viktig

Administrerende direktør Leif Rune Skymoen i Legemiddelindustrien kommentere nyheten på egne nettsider. 

– Dette er veldig gledelig – og viktig for Norge. Vi har fantastiske bedrifter i hele landet, med verdifull kompetanse og kjempepotensial til å ta internasjonale posisjoner i det voksende helsemarkedet. Dette skal vi bygge videre på – og vi kommer til å skape flere arbeidsplasser og betydelig økte eksportinntekter, sier Skymoen. 

Nasjonalt eksportråd skal nå konkretisere innholdet i eksportsatsingen i tett samarbeid med relevante aktører i helsenæringen. Det legges opp til at et konkret forslag til satsing overleveres næringsministeren høsten 2023.

Eksporterer til hele verden

Nesten 70 prosent av helsenæringens eksport i 2021 gikk til markeder utenfor Europa, ifølge pressemeldingen. For de store helsebedriftene er USA og Canada de viktigste markedene. For de mindre bedriftene er de nordiske nabolandene svært viktige. 

– Den norske helsenæringen hadde i 2021 en samlet omsetning på 65 mrd. kroner. Av dette var rundt 22 mrd. kroner inntekter fra eksport. Næringen skaper rundt 11 000 arbeidsplasser i hele Norge, og har viktig rolle å spille for målet om å øke norsk eksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030, sier Vestre.

Helseminister Kjerkol er glad for at helse nå blir en del av Norges eksportsatsing. 

– Norsk helseeksport er bra, for næringslivet, for helsetjenesten vår, for vår alles helseberedskap og selvfølgelig også for pasienter og fagfolk. En sterk og innovativ helsenæring er avgjørende for å utvikle en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste i toppklasse, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også