Europeisk folkehelseallianse jubler over forslaget til ny legemiddellov

– En stor seier for mennesker i hele EU, sier EPHA, den europeiske folkehelsealliansen om EUs legemiddelreform. 
REFORM: EUs helsekommisjonær Stella Kyriakides la frem forslaget om ny legemiddellovgivning onsdag. | Foto: Julien Warnand, Pool Photo via AP
REFORM: EUs helsekommisjonær Stella Kyriakides la frem forslaget om ny legemiddellovgivning onsdag. | Foto: Julien Warnand, Pool Photo via AP

Forslaget som ble lagt frem onsdag, innebærer den største reformen av den europeiske legemiddelloven på 20 år. Grunnambisjonen bak det omfattende forslaget er både å styrke den europeiske konkurranseevnen og å sørge for en raskere og mer lik adgang til behandling på tvers av EU.

I utkastet foreslås det blant annet at selskap skal miste to år av patenttiden sin dersom de ikke lanserer et legemiddel samtidig i alle de 27 medlemslandene.

EUs helsekommisjonær Stella Kyriakides sa i følge Reuters under fremleggelsen av forslaget at det nye insentivsystemet vil gi tilgang til nye medisiner til rundt 70 millioner flere innbygger sammenlignet med i dag. 

Mens legemiddelindustrien er sterkt kritisk, jubler pasient -og forbrukerorganisasjoner over forslaget. 

Den europeiske folkehelsealliansen (EPHA) omtaler det som «en stor seier for mennesker over hele EU», på grunn av endringene i det de ser på som et for generøst insentivsystem for industrien, ifølge Reuters. 

Nå skal EU-parlamentet, kommisjonen og medlemslandene ut med de siste detaljene i loven. Dette kan ta årevis. Kommisjonen håper reformene vil skape et «enkelt europeisk marked for medisiner», samtidig som Europa fortsetter å være attraktivt for attraktivitet for investeringer i farmasøytisk industri, sier Kyriakides. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også