Europeisk legemiddelindustri advarer om konsekvensene av EUs legemiddelreform

Foreningen for den europeiske legemiddelindustrien (EFPIA) mener det ikke er mulig å gjennomføre den nye lovgivingen og at den er dømt til å mislykkes. 
EU-REFORM: Foreningen for den europeiske legemiddelindustrien (EFPIA) kommer med sterk kritikk av EUs forslag til ny legemiddellov. | Foto: Thomas Borberg
EU-REFORM: Foreningen for den europeiske legemiddelindustrien (EFPIA) kommer med sterk kritikk av EUs forslag til ny legemiddellov. | Foto: Thomas Borberg

– Dagens publisering av EUs legemiddellovgivning er en viktig milepæl ettersom EU, medlemslandene og industrien streber etter å forbedre tilgangen til medisiner og vaksiner, og å gjenopplive vitenskap og innovasjon i Europa, skriver Nathalie Moll, generaldirektør i EFPIA i en uttalelse. 

EPFIA er den europeiske bransjeforeningen for legemiddelindustrien. 

– Undergraver forskning og utvikling

Forslaget fra EU om ny legemiddellov innebærer den største reformen av den europeiske legemiddelloven på 20 år. Grunnambisjonen bak det omfattende forslaget er både å styrke den europeiske konkurranseevnen, samt å sørge for raskere og mer lik adgang til behandling på tvers av EU.

Men EFPIA mener loven vil føre til det motsatte. 

– Fra starten av har EFPIA, medlemsbedriftene og foreningene støttet målene til EUs legemiddelstrategi. Å levere raskere, få mer lik tilgang til medisiner, unngå og redusere mangel, samt sikre at Europa kan være verdensledende innen medisinsk innovasjon er mål som vi deler, skriver Moll. 

– Dessverre klarer dagens forslag å undergrave forskning og utvikling i Europa, samtidig som det ikke håndterer tilgang til medisiner for pasienter, sier hun. 

– Svekker konkurranseevnen

Hubertus von Baumbach, president i EFPIA, viser til at de ønsker grep for å sikre Europas regelverk og stimulere til forskning på nye behandlinger for å takle antibiotikaresistens. Men han mener forslaget vil svekke investeringer, forskning, utvikling og innovasjon - og den europeiske konkurranseevnen. 

– For virkelig å realisere en pasientfokusert EU-ambisjon om livsvitenskap, er det avgjørende at det gjennomføres en omfattende konkurranseevne-sjekk av virkningen av denne reviderte legemiddellovgivningen, sier EFPIA-presidenten. 

Forslaget straffer innovasjon, fordi et legemiddel ikke er tilgjengelig i alle medlemsland innen to år. Dette er er fundamentalt galt, og et umulig mål for selskaper, heter det videre fra EFPIA-representantene. 

– De aller fleste forsinkelser i tilgang til nye legemidler oppstår etter at selskap har søkt om pris og refusjon, og der de venter på en avgjørelse slik at den nye behandlingen kan gjøres tilgjengelig for pasientene, uttaler generaldirektøren videre. 

Nå krever EFPIA at alle aktører setter seg ned og «tar opp de virkelige problemene i stedet for en ugjennomførbar lovgivning på EU-nivå som er dømt til å mislykkes». 

– Hvis det ikke gjøres endringer, vil «arven» fra denne kommisjonen være at Europa ganske enkelt blir forbrukere av andre regioners medisinske innovasjon, og europeiske pasienter som venter lenger enn noen gang på de siste fremskrittene innen omsorg. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også