EU-reform vil komme legemiddelmangel til livs

EU-kommisjonen vil stille strengere krav til myndigheter og legemiddelselskaper for å sikre at det er medisin i apotekhyllene.
VIL STYRKE KONKURRANSEN: Ifølge EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas er formålet med reformpakken å styrke konkurransen i legemiddelindustrien, i tillegg til å sikre forsyningen av medisiner. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP / AFP
VIL STYRKE KONKURRANSEN: Ifølge EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas er formålet med reformpakken å styrke konkurransen i legemiddelindustrien, i tillegg til å sikre forsyningen av medisiner. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP / AFP
NTB-Ritzau

Det skjer jevnlig på apoteker i hele EU at pasienter ikke kan få tak i det legen har skrevet resept på, fordi medisinen ikke er på lager.

EU-kommisjonen publiserte onsdag et forslag til en legemiddelreform for å ordne opp i problemet.

Uendret i lang tid

Lovgivningen på feltet er ikke endret i EU de siste to tiårene.

– Verden er mer kompleks enn den var for 20 år siden. Det tror jeg alle vil være enige i, sier EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas onsdag.

Han sier videre at reformpakken har som formål å sikre forsyningen av medisiner og styrke konkurransen i legemiddelindustrien. Konkret foreslås en lang rekke tiltak, blant annet strengere krav til industriens arbeid med å forhindre mangel på legemidler.

Selskapene må tidligere enn i dag melde inn mangelsituasjoner som kan oppstå, og de må melde fra om de planlegger å ta et legemiddel av markedet. I tillegg må de lage planer for hvordan de kan forhindre mangel.

Lang rekke tiltak

EU-kommisjonen vil også utarbeide en liste over spesielt viktige legemidler. Ved hjelp av denne skal det for eksempel kunne innføres krav om å opprette lagre av slike medisiner, om det er stor risiko for knapphet.

Om reformen blir vedtatt, vil det også stilles høyere krav til nasjonale myndigheter og EUs medisinbyrå EMAs overvåking av medisinbeholdningen.

Kommisjonen vil i tillegg ha hurtigere godkjenning av nye legemidler og at selskaper skal få insentiver for å gjøre legemidler tilgjengelige i hele EU.

EU-parlamentet og Det europeiske råd skal nå ta stilling til forslagene, før man går i gang med forhandlinger.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

VIL EKSPANDERE INTERNASJONALT: Torbjørn Aamodt og Sensio er glad for å ha landet oppkjøpet med Nordic Capital Evolutions. | Foto: Ingar Sørensen

Sensio solgt til Nordic Capital

For abonnenter

PENGER PÅ BORDET: Fra venstre, styremedlem Øyvind Schanke, styreleder Kjell Skappel, adm.dir. Susanne Stuffers og Silje Veen, styreleder i TD Veen. | Photo: p53

Snuoperasjon for P53 Invest: Tjener penger

For abonnenter