Debatt: – Hvor er næringslivet i samarbeidet om persontilpasset medisin, Kjerkol?

Tenk om regjeringen og virkemiddelapparatet vil åpne for at norske bedrifter som bidrar til nye verktøy og løsninger for persontilpasset medisin kan tas i bruk av offentlig helsetjeneste? 
Bjarte Reve, administrerende direktør i Nansen Neuroscience Network, ber i dette innlegget helse-og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) om å klargjøre hvordan regjeringen vil samarbeide med næringslivet om persontilpasset medisin. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB, Privat
Bjarte Reve, administrerende direktør i Nansen Neuroscience Network, ber i dette innlegget helse-og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) om å klargjøre hvordan regjeringen vil samarbeide med næringslivet om persontilpasset medisin. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB, Privat
.

Dette er et debattinnlegg skrevet av Bjarte Reve, administrerende direktør i Nansen Neuroscience Network og partner i Considium. Reve er også rådgiver for Coremine Vitae, som leverer presisjonsmedisinsapporter, og AI-selskapet Vitae Evidence.

Helseminister Ingvild Kjerkol presenterte nylig regjeringens nye plan for persontilpasset medisin. Regjeringen ønsker at dette skal være en integrert del av offentlig helsetjeneste. 

Som rådgiver for flere norske bedrifter som utvikler AI-baserte løsninger for persontilpasset medisin, kan jeg si at planen er etterlengtet. Men regjeringens plan sier lite om hvordan de ønsker å samarbeide med norsk næringsliv for å utvikle bedre løsninger for persontilpasset medisin. 

Vi er enige om at offentlig helsetjeneste raskere må ta i bruk løsninger som innebærer person-tilpasning. Det som kjennetegner dagens utvikling innenfor persontilpasset medisin, er bruken av storskala analysemetoder for å identifisere biologiske særtrekk hos individer som grunnlag for forebyggende eller behandlingsrettede tiltak. 

Tre viktige mål er satt for den kommende strategiperioden til regjeringen. Pasienter skal ha mest mulig likeverdig tilgang til persontilpasset medisin, fagfolk i tjenestene skal ha relevant kompetanse og det skal være en effektiv og sikker bruk og analyse av storskala helsedata for helsehjelp, forskning og tjenesteutvikling.

Innenfor persontilpasset medisin står utvelgelse til kliniske studier og etablerte behandlingstiltak basert på nye diagnostiske metoder sentralt, enten det er basert på genetiske markører, eller storskala helsedata og kunstig intelligens. 

Det forventes en økning i forskning på mer komplekse biomarkører (inkludert bruk av kunstig intelligens) og ulike former for funksjonell testing, for eksempel testing av immunfunksjon og testing av kreftceller tatt fra en svulst for å vurdere respons på ulike legemidler, som grunnlag for persontilpasset behandling.

Det finnes norske selskap som allerede bidrar til bedre løsninger for persontilpasset medisin, og de bidrar gjerne inn i et samarbeid med offentlig helsetjeneste for å gjøres deres verktøy tilgjengelig i helseforetakene og i kommunal helsetjeneste. 

Tenk om regjeringen og virkemiddelapparatet vil åpne for at norske bedrifter som bidrar til nye verktøy og løsninger for persontilpasset medisin kan tas i bruk av offentlig helsetjeneste? I dag er det i hovedsak privat helsetjeneste, og enkeltpasienter som benytter seg av disse verktøyene. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

GLOBALE ENDRINGER: Nå er det bekreftet at Sanofis såkalte «Play to win»-strategi får ringvirkninger også i Norge. Foreløpig er det ikke klart hvor mange ansatte i Sanofi Norge som får nye stillinger i selskapet eller som må gå, sier daglig leder Per Aabakken. | Foto: Sanofi/PR

Sanofi nedbemanner også i Norge

For abonnenter