Ernæringsprofessor om Helsedirektoratets fedmemiddel-begrensning: – Respektløst

– Det er respektløst overfor en sårbar gruppe at Helsedirektoratet nå fjerner et medikament som kan hjelpe dem til å endre levevaner og vektreduksjon, sier Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.
«RESPEKTLØST»: – Det viser en mangel på folkeskikk når en offentlig etat uten forvarsel bare fjerner et middel som hjelper en sårbar pasientgruppe, sier Jøran Hjelmesæth til forskning.no. | Foto: Colourbox/UiO
«RESPEKTLØST»: – Det viser en mangel på folkeskikk når en offentlig etat uten forvarsel bare fjerner et middel som hjelper en sårbar pasientgruppe, sier Jøran Hjelmesæth til forskning.no. | Foto: Colourbox/UiO

Som MedWatch skrev forrige uke, har Helsedirektoratet endret vilkårene for refusjon for Novo Nordisk fedmemiddel Saxenda. Dette skjedde like etter at Statens legemiddelverk sa nei til blåresept for selskapets nyeste fedmemiddel Wegovy. 

– Oppfyller ikke prioriteringskriteriene.

MedWatch ba Helsedirektoratet om å utdype hvorfor de begrenser bruken av Saxenda, og avdelingsdirektør for helserefusjoner i Helsedirektoratet, Steinar Mathisen, svarte slik: 

– Legemiddelverket har nylig ferdigstilt metodevurderingen på Wegovy til behandling av fedme. Denne viste at bruk av Wegovy til behandling av fedme ikke oppfyller prioriteringskriteriene. 

– Saxenda og Wegovy er to legemidler med lignende virkningsmekanisme og begge har markedsføringstillatelse for behandling av fedme. Ettersom Saxenda har dårligere effekt enn Wegovy, men like høy pris, så er det derfor åpenbart at heller ikke Saxenda oppfyller prioriteringskriteriene for behandling av fedme, uttalte Mathisen til MedWatch. 

– Et sjokk

Nå raser Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold mot Helsedirekotratets vedtak. 

Overfor forskning.no betegner han beslutningen som et sjokk: 

– Det viser en mangel på folkeskikk når en offentlig etat uten forvarsel bare fjerner et middel som hjelper en sårbar pasientgruppe, sier han til forskning.no.

– Det er respektløst overfor en sårbar gruppe at Helsedirektoratet nå fjerner et medikament som kan hjelpe dem til å endre levevaner og vektreduksjon, sier Hjelmesæth. 

Det er også kritikkverdig at det skjer med nærmest umiddelbar virkning, mener han.

Hjelmesæth påpeker at Helsedirektoratet ikke har varslet behandlingsapparatet eller skrevet pressemelding om det.

– De har bare lagt det ut på et lite tilgjengelig sted på nettsidene sine, sier han til forskning.no

Hjelmesæth er seksjonsoverlege ved Hormon-, overvekt- og ernæringsavdelingen ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo. Videre er han i tillegg professor ved avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo, og han leder Nasjonalt råd for ernæring.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også