Disse endringene i lov og forskrift trer i kraft fra nyttår

Redusert LUA-avgift og justering av satsene i legemiddelforskriften er blant endringene som trer i kraft fra 1.januar 2023. 
ENDRINGER: Blant endringene i lover og forskrifter som trer i kraft 1.januar 2023 er redusert LUA-avgift, melder Helse- og omsorgsdepartementet. | Foto: HOD
ENDRINGER: Blant endringene i lover og forskrifter som trer i kraft 1.januar 2023 er redusert LUA-avgift, melder Helse- og omsorgsdepartementet. | Foto: HOD

Godkjenningsordningen i Fritt behandlingsvalg avvikles fra nyttår. Dette innebærer at private aktører ikke lenger kan godkjennes av Helfo for å yte spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Private aktører kan fortsatt levere offentlig finansierte spesialisthelsetjenester gjennom avtaler med regionale helseforetak.

Øker gebyret for søknad til kliniske studier

Satsene i legemiddelforskriften justeres, og medfører at gebyret ved ved søknad for kliniske studier økes. De nye satsene variere med mellom 2000 kroner og 70 000 kroner avhengig av hva det blir søkt om. 

– Bakgrunnen for justeringene er at dagens gebyrsatser ikke speiler de reelle kostnadene ved å administrere denne ordningen, og at de ligger betydelig lavere enn satsene i lande det er naturlig å sammenligne sg med. I tillegg har nytt regelverk for klinisk utprøving fra januar 2022 medført nye arbeidsoppgaver, heter det fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i en pressemelding. 

Redusert Lua-avgift

Lua-avgiften blir redusert. Avgiften kreves inn som en prosentvis avgift basert på grossistenes omsetning til utsalgssteder for legemidler utenom apotek.

Inntektene fra denne avgiften skal dekke Legemiddelverkets kostnader knyttet til administrasjon av ordningen, og Mattilsynets kostnader med tilsyn. Inntektene er nå høyere enn det det koster å administrere og følge opp ordningen.

Vekst i omsetningsgrunnlaget er blant årsakene til den økte inntekten. Nåværende avgiftssats er 1,2 prosent, som nå blir satt ned til 0,5 prosent. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også