Advarer om manglende effekt av monoklonale antistoff mot koronavirus

Monoklonale antistoffer godkjent til behandling av covid-19 er sannsynligvis ikke effektive mot nye varianter av koronaviruset, advarer EMA. 
ADVARER: EMA har sendt ut en advarsel om monolonale antistoffer mot nye koronavirusvarianter. | Foto: AP Photo/Peter Dejong
ADVARER: EMA har sendt ut en advarsel om monolonale antistoffer mot nye koronavirusvarianter. | Foto: AP Photo/Peter Dejong

Det er den såkalte Emergency Task Force (ETF) i europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) som har sendt ut advarselen om monoklonale antistoffer, viderebringer Statens legemiddelverk (SLV) tirsdag. 

Laboratoriestudier har vist at dette særlig gjelder varianter som forventes å bli dominerende i Europa i de nærmeste ukene, variantene variantene BQ1 og BQ1.1.

– Dårlig effekt mot noen varianter

Monoklonale antistoffer er designet slik at de hemmer virusets aktivitet ved å binde seg til spike-proteinet på virusets overflate. Hensikten er at antistoffet skal hindre at viruset beveger seg inn i kroppens celler, som viruset er avhengig av for å formere seg. 

Nye varianter av koronaviruset har imidlertid mutasjoner i spike-proteinet, som gjør at de monoklonale antistoffene har vanskeligere for å binde seg til overflateproteinet. 

Laboratoriestudier har vist at monoklonale antistoffer har dårlig effekt mot enkelte varianter av SARS-CoV-2 omikron. Resultater fra laboratoriestudier kan ikke med sikkerhet fastslå i hvilken grad godkjente monoklonale antistoffer har redusert effekt mot eldre varianter av omikron (BA.1, BA.2, BA.4 og BA.5), heter det i meldingen fra SLV.

Vil fortsette å overvåke effekten

Ifølge ETF forventes andre godkjente antivirale legemidler, med ulik virkningsmekanisme, som Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir) og Veklury (remdesivir) å ha god effekt også mot nye virusvarianter. Begge disse legemidlene er godkjent til behandling av covid-19 hos pasienter med økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom. 

ETF vil fortsette å overvåke effekten av covid-19 legemidler sett opp mot stadig nye varianter av koronaviruset. Foreløpig er det ikke gjort endringer i produktinformasjonen til de monoklonale antistoffene, men det vurderes fortløpende av ETF, skriver SLV. 

Disse monoklonale antistoffene er godkjent hos pasienter med økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom. I tillegg er Sotrovimab og Evusheld godkjent til forebyggende bruk, opplyser SLV. 

  • Evusheld (tixagevimab/cilgavimab)
  • Xevudy (sotrovimab)
  • Regkirona (regdanvimab)
  • Ronapreve (caririvimab/imdevimab)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også