Vil utvide internasjonalt samarbeid for å sikre tilgang til nye legemidler

Sykehusinnkjøp HF og lignende organisasjoner i Europa og Canada vil utvide samarbeidet om forhandlinger om nye legemidler.
UNDER PRESS: Sykehusbudsjetter under press og usikker dokumentasjon for nye legemidler skaper utfordringer som er felles for mange land. Samarbeid gir store fordeler, mener Tommy Juhl Nielsen, divisjonsdirektør i Sykehusinnkjøp HF. | Foto: Colourbox/Sykehusinnkjøp
UNDER PRESS: Sykehusbudsjetter under press og usikker dokumentasjon for nye legemidler skaper utfordringer som er felles for mange land. Samarbeid gir store fordeler, mener Tommy Juhl Nielsen, divisjonsdirektør i Sykehusinnkjøp HF. | Foto: Colourbox/Sykehusinnkjøp

Landene har mange av de samme utfordringene når det kommer til innkjøp av legemidler: Dokumentasjonen for effektiviteten til nye og dyre legemidler er usikker. Samtidig er helsebudsjettene under press fordi utgiftene til legemidler øker.

Utilstrekkelige data

I sommer møttes organisasjonene til en workshop i København, og nå samler de seg bak en felles erklæring der de slår fast at de vi fortsette, og utvide, samarbeidet.

– På same måte som andre nasjonale innkjøpere av legemidler, opplever Sykehusinnkjøp at det er stort fokus på kostnader til nye, dyre legemidler hos våre eiere, som er de regionale helseforetakene. Vi ser at de samme utfordringene går igjen i flere land. Derfor gir det god mening at vi utveksler erfaringer på tvers av landegrensene, sier divisjonsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp HF, Tommy Juhl Nielsen i en pressemelding.

Vil sikre stabil tilgang

Tommy Juhl Nielsen sier de allerede har god erfaring med samarbeidet i de nordiske landene.

– Men vi er ikke i tvil om at det er store fordeler ved å utvide dette samarbeidet til andre land. Organisasjonene ble enige om å fokusere på hvordan man skal håndtere utilstrekkelige data om effekten av nye dyre legemidler, slik at vi kan sikre en stabil og effektiv tilgang, uttaler han ifølge Sykehusinnkjøp.

Nordisk samarbeid i syv år

I 2015 ble Nordisk legemiddelforum etablert for å dele kunnskap og arbeide mot felles nordiske løsninger.

Det er en betydelig utfordring å gjøre det attraktivt å levere medisiner til de nordiske landene, som i en global sammenheng er svært små markeder.

I april 2019 gjennomførte Danmark, Norge og Island det første felles nordiske anbudet sammen.

Et nytt felles nordisk anbud ble gjennomført i 2021, og da med miljø som et viktig tildelingskriterium.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også