Regjeringen avvikler fritt behandlingsvalg

– Ordningen med fritt behandlingsvalg har i liten grad oppnådd formålet om å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv, sier helseministeren.
AVVIKLER: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (AP) har fredag fremmet et lovforslag for Stortinget om å avvikle ordningen om fritt behandlingsvalg. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
AVVIKLER: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (AP) har fredag fremmet et lovforslag for Stortinget om å avvikle ordningen om fritt behandlingsvalg. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

At helseministeren og Arbeiderpartiet ønsket å avvikle fritt behandlingsvalg er ingen hemmelighet. I sin første sykehustale 11. januar i år kunngjorde Kjerkol at «vi vil avvikle godkjenningsordningen fritt behandlingsvalg fra 2023». Dette var også et av punktene i Hurdalsplattformen.

Og i dag har regjeringen fremmet lovforslaget om å avvikle fritt behandlingsvalg, med dato for avviklingen satt til 1. januar 2023.

– Ordningen med fritt behandlingsvalg har i liten grad oppnådd formålet om å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv. Samtidig har den bidratt til å svekke de offentlige sykehusene, og derfor avvikler vi ordningen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg innebærer at private virksomheter kan godkjennes av Helfo for å levere spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten.

Ordningen omfatter døgnbehandling innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern (for voksne og barn og unge over 13 år), utvalgte somatiske tjenester, habilitering av barn med hjerneskade og utvalgte rehabiliteringstjenester.

Kostnadene knyttet til ordningen lå på 515 millioner kroner i 2021, og forventes å være enda høyere i 2022.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også