MSD ber retten stanse anbud

Sykehusinnkjøp HF vil gjennomføre årets onkologianbud til tross for at KOFA mener det bør avlyses. Nå ber MSD retten om midlertidig forføyning.
VENTER PÅ AVKLARING: – Nå starter en prosess som vil avklare hva som er riktig lovtolkning, sier Hans Petter Strifeldt i MSD. | Foto: Privat
VENTER PÅ AVKLARING: – Nå starter en prosess som vil avklare hva som er riktig lovtolkning, sier Hans Petter Strifeldt i MSD. | Foto: Privat

I forkant av årets onkologianbud ble det offentliggjort opplysninger som gjorde det mulig å regne ut prisen på MSD sitt legemiddel Keytruda.

MSD klaget på anbudet til Klageutvalget for offentlige anskaffelser (KOFA), som konkluderte med at Sykehusinnkjøp har brutt regelverket for offentlige anskaffelser og at anbudet må avlyses. Avgjørelsen er ikke rettslig bindende.

Nå ber MSD retten om hjelp, etter at Sykehusinnkjøp likevel ønsker å gjennomføre anbudet.

Ber retten om hjelp

– Vi har i det lengste forsøkt å unngå å havne i rettsapparatet. Vi tok saken til KOFA da vårt forsøk på dialog etter at prislekkasjen ble kjent, ikke førte fram. Når Sykehusinnkjøp nå tilsidesetter KOFAs anbefaling, har vi ikke noe annet valg enn å ta saken videre til retten, sier direktør for myndighetskontakt og kommunikasjon i MSD, Hans Petter Strifeldt til MedWatch.

MSD har bedt retten om en midlertidig forføyning, for å hindre at anbudet blir gjennomført.

­– Nå starter en prosess som vil avklare hva som er riktig lovtolkning, sier Strifeldt.

Estimert verdi på 3,2 milliarder

Anskaffelsen det er snakk om, skal sikre legemidler for til sammen over 30 ulike kreftindikasjoner og har en estimert verdi på totalt 3,2 milliarder kroner.

Keytruda kan brukes til behandling av flere ulike typer kreftindikasjoner, og inngår i ti av sammenligningsgruppene i konkurransegrunnlaget, skriver KOFA i sin behandling av klagen.

Sykehusinnkjøp begrunner avgjørelsen om å gjennomføre anbudet med hensynet til pasientene.

– Ved å fullføre denne konkurransen trenger ikke leverandørene å vente et ekstra år for å tilby enkelte av sine nyeste legemidler, og det er også til pasientens beste. Eksempelvis foreligger det nå godkjenning for to nye legemidler i Beslutningsforum, men som ikke kan benyttes før nye avtaler på onkologi trer i kraft, sier administrerende direktør i Sykehusinnkjøp HF, Bente Hayes, i en pressemelding.

Strifeldt synes begrunnelsen er vanskelig å forstå.

– Det eksisterende anbudet vil forlenges dersom det nye anbudet avlyses. Pasientene vil dermed få tilgang til alle legemidler de skal ha, slik som før. I tillegg kan pasientene få tilgang til nye og bedre medisiner, som for eksempel ikke kan vurderes som likeverdige i et anbud, gjennom direkteanskaffelser, dersom det trengs, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også