Astrazeneca med positive data på to lungekreftstudier

To lungekreftstudier på Atrazeneca-legemidlene Tagrisso og Imfinzi ble lagt frem på kreftkongressen ASCO. 
LUNGEKREFT: – Dette er resultater som har stor betydning for disse to pasientgruppene, sier Guro Bjøntegaard, daglig leder i Atrsazeneca Norge. | Foto: LMI
LUNGEKREFT: – Dette er resultater som har stor betydning for disse to pasientgruppene, sier Guro Bjøntegaard, daglig leder i Atrsazeneca Norge. | Foto: LMI

Tagrisso (osimertinib) reduserte risikoen for sykdomsprogresjon eller død med 84 prosent hos pasienter med ikke-operabel, EGFR-mutert lungekreft i stadium III sammenlignet med placebo i LAURA fase 3-studien.

Astrazenecas osimertinib gir en statistisk signifikant og svært meningsfull klinisk forbedring i progresjonsfri overlevelse (PFS) hos pasienter med ikke-operabel, stadium III, EGFR-mutert ikke-småcellet lungekreft (etter kjemoradioterapi (CRT) sammenlignet med placebo etter kjemoradioterapi.

Resultatene ble lagt frem under ASCOS hovedsesjon i helgen.

ADRIATIC-studien

Det ble også resultatene fra ADRIATC-studien på egemidlet Imfinzi (durvalumab). Dette er den første og eneste immunterapien som har vist økt overlevelse ved småcellet lungekreft i begrenset stadium i en global fase 3-studie. 

Resultatene viser at durvalumab reduserer risikoen for død med 27 prosent, sammenlignet med placebo. 57 prosent av pasientene behandlet med durvalumab var i live etter tre år. 

– Dette er resultater som har stor betydning for disse to pasientgruppene, sier Guro Bjøntegaard, daglig leder i AstraZeneca Norge, i en pressemelding.

– For pasienter med småcellet lungekreft i begrenset stadium har det vært få fremskritt i behandlingen de siste 25 årene. At en immunterapi nå viser økt overlevelse og redusert risiko før død er dermed svært viktig for disse pasientene. Pasienter med ikke-operabel, EGFR-mutert lungekreft i stadium III har historisk opplevd tidlig progresjon av sykdommen etter kjemoradioterapi, og at en studie nå viser at en behandling kan øke den progresjonsfrie overlevelsen med mer enn tre år er viktige nyheter for denne pasientgruppen, sier hun. 

Tilbakeslag for studie

Forrige uke ble for øvrig klart at fase 3-studien på Astra Zeneca og Daiichi Sankyos legemiddel datopotamab deruxtecan (Dato-DXd) ikke oppnådde statistisk signifikans for totaloverlevelse i TROPION-Lung01. Studien så på (Dato-DXd) for ikke-småcellet lungekreft sammenlignet med cellegift. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også