Jente fikk hørselen tilbake etter genterapibehandling

Operasjonen på 16 minutter markerer en ny æra i behandlingen av døvhet. 
VELLYKKET: Det planlegges nå flere operasjoner med genterapien til Regeneron. | Foto: Brendan Mcdermid
VELLYKKET: Det planlegges nå flere operasjoner med genterapien til Regeneron. | Foto: Brendan Mcdermid

En 16 måneder gammel britisk jente har fått hørselen tilbake etter å ha blitt den første som har fått behandling med en ny genterapi utviklet av Regeneron, ifølge BBC og avisen The Guardian.

«Opal Sandys hørsel er nå nesten perfekt etter en banebrytende genetisk prosedyre som bare tok 16 minutter», heter det om operasjonen, som ifølge legene markerer en ny æra i behandlingen av døvhet. 

Da Opal Sandy ble født, kunne hun ikke høre på grunn av auditiv nevropati, som innebærer at det indre øret fanger opp lyd korrekt, men har problemer med å overføre lyden til hjernen. Dette kan skyldes en genetisk defekt, skriver danske MedWatch

Etter det kirurgiske inngrepet der det ble satt inn en kopi av det nødvendige genet, kan jenta kan nå høre nesten normalt. 

Jentas foreldre var nærmest lamslåtte av overraskelse etter operasjonen. 

– Jeg kunne ikke tro det. Det var helt utrolig, sier Opals mor, Jo Sandy. 

Jenta fra Oxfordshire ble behandlet på Addenbrooke’s Hospital, som er et av universitetssykehusene i Cambridge. Flere døve barn fra Storbritannia, Spania og USA rekrutteres nå til operasjonen, som vil bli godkjent for barn opp til fem års alder. 

Professor Manohar Bance, en ørekirurg som leder prosjektet, sier at operasjonen gikk enda bedre enn forventet. Han sier at det ligger flere tiår med forskning og forberedelser bak. 

Martin McLean, spesialrådgiver i National Society for Deaf Children i Storbritannia, sier at døvhet aldri bør være til hinder for et godt liv og en god hverdag. 

I Oparals familie har det nå oppstått et nytt problem, ettersom hennes nye favoritthobby er å slå på gryter og panner med skjeer for å lage så mye lyd som mulig.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også