EMA avviser sammenheng mellom GLP-1-midler og selvmordstanker

Det er ingen sammenheng mellom bruk av GLP-1-midler og selvmordstanker, konkluderer europeiske legemiddelmyndigheter (EMA). 
FRIKJENNER LEGEMIDLER: Bivirkningskomiteen til europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) finner ingen sammenheng mellom bruk av bruk av GLP-1-midler og selvmordstanker. | Foto: Piroschka Van De Wouw
FRIKJENNER LEGEMIDLER: Bivirkningskomiteen til europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) finner ingen sammenheng mellom bruk av bruk av GLP-1-midler og selvmordstanker. | Foto: Piroschka Van De Wouw

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har siden i fjor sommer en undersøkt om bruk av GLP-1-analoger forårsaker økt risiko for selvmord, selvmordstanker og selvskading. 

Gjennomgangen gjaldt følgende legemidler som brukes i Norge: Ozempic, Wegovy, Rybelsus, Saxenda, Victoza og Trulicity.

Det er bivirkningskomiteen (PRAC) til EMA som har vurdert problemstillingen. Komiteen har vurdert bivirkningsmeldinger i tillegg til to studier som har brukt data fra elektroniske journalsystemer for pasientgrupper med diabetes type 2 og overvekt.

Etter en gjennomgang av dataene konkluderer komiteen at det ikke finnes en slik sammenheng, skriver Direktoratet for medisinske produkter i en pressemelding. 

Overlege Sigurd Hortemo sier Norge per 1. april har mottatt og behandlet 23 meldinger om mistenkte bivirkninger som handler om selvmordstanker og selvskading. 

– Det er mange overvektige og diabetespasienter som bruker GLP-1-analoger. Vi er derfor glade for det ikke er funnet noen sammenheng, og at det ikke ser ut til at selvmordstanker og selvskading forekommer oftere blant pasienter som bruker disse legemidlene, sier Hortemo i meldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også