Opphold i verdensrommet ga raskere vekst for stamceller

Formålet til det svenske eksperimentet der stamceller ble skutt opp i verdensrommet, er blant annet å finne nye behandlingsmetoder for nevrodegenerative sykdommer. 
EKSPERIMENT: Stamcellene i eksperimentet tilhører en forskergruppe ved Uppsala universitet og ble tatt med ut i verdensrommet av den svenske astronauten Marcus Wandt. | Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
EKSPERIMENT: Stamcellene i eksperimentet tilhører en forskergruppe ved Uppsala universitet og ble tatt med ut i verdensrommet av den svenske astronauten Marcus Wandt. | Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox

Et langt opphold i verdensrommet ser ut til å ha fått stamceller til å dele seg raskere, ifølge forskere ved Uppsala universitet.

Det skriver Life Science Sweden.  

Stamcellene tilhører en forskergruppe ved Uppsala universitet ledet av professor Elena Kozlova ved Institutt for immunologi, genetikk og patologi og ble tatt med ut i verdensrommet av den svenske astronauten Marcus Wandt tidligere i år. 

Formålet til eksperimentet er å studere hvordan celler påvirkes av å være i verdensrommet over lengre tid. 

– Vi er veldig glade for å ha fått stamcellene hjem. De ikke bare overlevde, men trivdes under anaerobe forhold i svært lang tid. De viser også nye egenskaper, sier Kozlova i en nyhetssak på Uppsala universitets hjemmeside.

Cellene som hadde vært i mikrogravitasjon og kontrollgruppen på jorden utviklet seg i starten like langsomt, men etter noen dager obersverte forskerne at cellene som hadde vært i rommet, formerte seg mye bedre enn kontrollgruppen på jorden.

Forskergruppen har nå planlagt flere eksperimenter. Håpet er å avdekke mekanismene bak egenskapene som cellene får i mikrogravitasjon, noe som kan bidra til nye behandlingsmetoder for blant annet nevrodegenerative sykdommer, skriver Life Science Sweden. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også