Novo Nordisk blant Oljefondets ti største investeringer

Legemiddelkjempen Novo Nordisk er Europas største selskap og blant Oljefondets største investeringer. Historien om fedmemidlene er langt fra over, sier Oljefondets leder for helseporteføljen. 
NYE FEDMEMIDLER: – For den milliarden mennesker som lever med fedme rundt om i verden i dag, er dette virkelig spennende, sier Oljefondets leder for helseporteføljen, Gemma Game. | Foto: Novo Nordisk / Pr
NYE FEDMEMIDLER: – For den milliarden mennesker som lever med fedme rundt om i verden i dag, er dette virkelig spennende, sier Oljefondets leder for helseporteføljen, Gemma Game. | Foto: Novo Nordisk / Pr

Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) investerte 88,7 milliarder kroner i danske Novo Nordisk i fjor. 

Tirsdag presenterte Oljefondet sine hovedtall for 2023. Fondet hadde 2222 milliarder norske kroner i avkastning fjor. Markedsverdien var ved årsslutt 15.764 milliarder, 2,8 millioner kroner per innbygger i Norge.

Oljefondets leder for helseportefølje, forvalter Gemma Game, viste på Oljefondets pressekonferanse til at fedmemidlene, GLP-1-analoger, produsert av Novo Nordisk og Eli Lilly - Ozempic, Wegovy og Zepbound - er blitt kjente navn. 

– Den største nyheten i helsesektoren i fjor var likevel i sommer, da vi fikk de første bevisene på at GLP-1-analogene gir meningsfulle helsefordeler utover de kosmetiske effektene av vekttap, sa hun, og viste til Novo Nordisk sin studie SELECT på Wegovy. 

SELECT-studien konkluderer med at pasienter med eksisterende kardiovaskulær sykdom og overvekt eller fedme, men uten diabetes, som fikk Wegovy, hadde lavere risiko enn kontrollgruppen når det kom til å redusere forekomsten av død av kardiovaskulære årsaker, ikke-dødelig hjerteinfarkt eller ikke-dødelig hjerneslag ved en gjennomsnittlig oppfølgingstid på 39,8 måneder.

– Disse nyhetene bidro til å gjøre Novo Nordisk til Europas største selskap, og Eli Lilly til verdens største legemiddelselskap, sa porteføljeforvalteren. 

– Men historien er langt fra over. Fedme er knyttet til rundt 200 ulike sykdommer, og jeg ser frem til å se om GLP-1-analoger kan være effektive behandlinger for kronisk nyresykdom, obstruktiv søvnapné, Alzheimers sykdom og til og med teste om de kan forlenge menneskers levetid. For den milliarden mennesker som lever med fedme rundt om i verden i dag, er dette virkelig spennende. Færre enn en brøkdel av én prosent har blitt behandlet så langt, så vi er tidlig i lanseringsfasen, sa Gemma Game. 

Oljefondet fikk i 2023 en avkastning på 16,1 prosent, tilsvarende 2 222 milliarder kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også