Avexxin Oncology har gjennomført tidlig studie på potensiell blodkreft-behandling

Legemiddelkandidaten til Avexxin Oncology kan bli en ny, lovende behandling av blodkreft, sier hematolog og UiB-professor Bjørn Tore Gjertsen. 
INVOLVERT: Bjørn Tore Gjertsen, hematolog og professor ved Universitetet i Bergen har gjennomført pre-kliniske forsøk med legemiddel-kandidaten AVX420. | Foto: Universitetet i Bergen
INVOLVERT: Bjørn Tore Gjertsen, hematolog og professor ved Universitetet i Bergen har gjennomført pre-kliniske forsøk med legemiddel-kandidaten AVX420. | Foto: Universitetet i Bergen

Avexxin Oncology, Coegin Pharmas datterselskap med base i Trondheim, har utviklet en ny patentert formulering for injeksjon av legemiddelkandidaten AVX420, for behandling av blodkreft.

Det skriver Coegin Pharma i en pressemelding. 

Forskningsresultatene viser at AVX420 i den nye formuleringen har en anti-leukemisk effekt med forbedret overlevelse i prekliniske studier, sammenlignet med kontrollgruppen. 

Tidlig fase

– Alt i alt betyr dette at AVX420 kan bli en ny svært lovende og førsteklasses behandling av blodkreft, sier Bjørn Tore Gjertsen, hematolog og professor ved Universitet i Bergen, i pressemeldingen. 

Gjertsen og selskapet hans, Kinn Therapeutics, som blant annet tilbyr hjelp med prekliniske studier, har gjennomført studien på dyremodeller, og utviklingen er fortsatt i svært tidlig fase. 

Målet til datterselskapet som Coegin Pharma etablerte i fjor høst, er å utvikle en helt ny medisin for behandling av kreftsykdommer som er inflammatorisk drevne.

Selskapet holder til ved professor Berit Johansens lab ved Institutt for biologi ved NTNU i Trondheim. 

Les mer: Nytt selskap vil være nær forskerne og lab’en i Trondheim

SINTEF-samarbeid

Tidligere i år presenterte Avexxin Oncology resultater som viser at AVX420 har selektive egenskaper mot blodkreftceller. Det betyr mindre risiko for bivirkninger på det friske immunforsvaret. 

Resultatene viste også at behandlingen funker på immunforsvaret i blodkreftsykdommen, og ikke bare på selve kreftsvulsten. 

Selskapet uttaler at neste skritt er å begynne å skalere opp produksjonen av AVX420 i den nye formuleringen, for å starte prekliniske sikkerhets- og toksikologiske studier. Dette vil bli etterfulgt av studier for å behandle blodkreft hos mennesker. 

Nanoformuleringen er utviklet i samarbeid med forskningsinstituttet SINTEF.

Coegin Pharma er et nordisk bioteknologi-selskap med tre datterselskaper, Follicum AB, Recurra Therapeutics AS og Avexxin Oncology AS. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også