Amerikanske myndigheter vil ilegge legemiddelselskaper inflasjonsbøter

Dette tiltaket vil redusere kostnadene for Medicare-mottakere. 
KONTROVERSIELL: Den amerikanske presidenten Joe Biden, underskrev IRA-loven i 2022. Den er kilden til de kontroversielle prisforhandlingene med det statlige organet Center for Medicare & Medicaid Services (CMS) | Foto: Kevin Lamarque
KONTROVERSIELL: Den amerikanske presidenten Joe Biden, underskrev IRA-loven i 2022. Den er kilden til de kontroversielle prisforhandlingene med det statlige organet Center for Medicare & Medicaid Services (CMS) | Foto: Kevin Lamarque

Den amerikanske presidenten Joe Bidens «Inflation Reduction Act» (IRA) inneholder en bestemmelse om å straffe legemiddelprodusenter for å kreve priser som stiger raskere enn inflasjon, av dem som er knyttet til den offentlige amerikanske helseforsikringen Medicare. 

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Det hvite hus, har prisene på 48 legemidler som faller under Medicare Part B økt raskere enn inflasjonen i siste kvartal av 2023. Disse legemidlene kan bli ilagt inflasjons-rabatter første kvartal av 2024, som følge av IRA-loven president Joe Biden signerte ifjor.

Totalt har prisen på 64 legemidler økt raskere enn inflasjonen de siste fire kvartalene. 

Loven har som mål å spare 25 millioner dollar årlig innen 2031 ved å kreve at legemiddelprodusentene forhandler om prisene på utvalgte dyre legemidler med US. Centers for Medicare & Medicaid Service (CMS), som overvåker Medicare-ordningen, skriver Reuters. 

Biden-administrasjonen kunngjorde nylig at de skulle innføre nye retningslinjer som tillater å beslaglegge patenter på legemidler som er utviklet med offentlig støtte, dersom prisene er for høye. 

Medicare omfatter personer som er 65 år eller eldre, visse yngre personer med nedsatt funksjonsevne og personer med permanent nyresvikt som krever dialyse eller transplantasjon. 

Flere selskaper er misfornøyd med Bidens «Inflation Reduction Act», blant disse er Novo Nordisk. De har saksøkt amerikanske myndigheter, og skriver i en begjæring om summarisk dom at det er «alvorlige underliggende konstitusjonelle problemer med loven», deriblant en påstått mangel på «tilstrekkelige prosedyrer for å beskytte mot urettferdig og konfiskatorisk prising».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også