Flere overlever de vanligste kreftformene

Flere overlever lunge-, bryst- og endetarmskreft enn tidligere, men det er noen kjønnsforskjeller, viser nye tall fra nasjonale kvalitetsindikatorer fra Helsedirektoratet.
OVERLEVELSE: Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog har publisert nye kvalitetsindikatorer. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
OVERLEVELSE: Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog har publisert nye kvalitetsindikatorer. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Overlevelsen for pasienter som får lungekreft fortsetter å øke, men det er fortsatt relativ stor forskjell mellom kvinner og menn:

På landsbasis er estimert fem års relativ overlevelse for kvinner som ble diagnostisert med lungekreft i 2022 på 34 prosent, og for menn 26 prosent. Målsettingen for denne indikatoren er at overlevelsen skal være mer enn 25 prosent.

Helsedirektoratet har publisert nasjonale kvalitetsindikatorer. Her framgår det at også at flere enn før overlever brystkreft og endetarmskreft. 

– Det er estimert at 93 prosent av de som ble diagnostisert med brystkreft i 2022 fortsatt vil leve når det har gått fem år. For endetarmskreft er andelen 74 prosent for kvinner og 73 prosent for menn. Det er stabilitet i overlevelsen etter høyrisiko prostatakreft og tykktarmskreft. Dette er gode nyheter, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i følge Helsedirektoratet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også