Lilly dypper tærne inn i radiofarmasi – kjøper selskap for 15 milliarder kroner

1,4 milliarder dollar gir Eli Lilly for alle aksjene i Point Biopharma, ett amerikansk biotek-selskap som jobber med radioligand-terapi mot prostatakreft.
KORTREIST: Eli Lilly kjøper et annet Indianapolis-basert selskap når de tar steg inn i radiofarmasi-verden. | Foto: AP Photo/Darron Cummings/NTB
KORTREIST: Eli Lilly kjøper et annet Indianapolis-basert selskap når de tar steg inn i radiofarmasi-verden. | Foto: AP Photo/Darron Cummings/NTB

Eli Lillys kreftavdeling, Loxo@Lilly, får i disse dager ett nytt tilskudd, nemlig senfase-programmet PNT2002 og resten av resursene til Point Biopharma. Dette er en relativt lokal avtale - Lillys hovedkontor i Indianapolis er knapt 25 minutters kjøring fra Points lokaler i samme by.

Legemiddelgiganten blar opp 1,4 milliarder dollar for å få tilgang til den potensielle prostatabehandlingen Point utvikler, samt muligheten til å gå dypere inn i radiofarmasi: 

– De siste årene har vi sett hvor godt veldesigende radiofarmaka kan demonstrere betydningsfulle resultater for pasienter med kreft. Feltet fortsatt er i et tidlig stadie i forhold til effekten det til slutt kan levere sier Jacob Van Naarden, presidenten ved Loxo@Lilly i en pressemelding.

– Vi er veldig begeistret for muligheten i denne fremadstormende modaliteten, og ser oppkjøpet av Point som starten på vår investering i flere radioligand-medisiner til bruk mot kreftformer som er vanskelige å behandle, sier Van Naarden i meldingen.

PNT2002 bygger på betastråling fra isotopet Lutetium-177 og sikter seg inn på PSMA, prostata-spesifikk membran-antigen. PNT2002 er i ferd med å starte fase 3. Rettighetene til PNT2002 og 2003 programmet (som også er i senfase) er delt med det amerikanske selskapet Lantheus. Point og Lantheus inngikk et strategisk partnerskap sent i 2022. 

Radioligand-terapi har to ingredienser, et radioisotop, og en binder (ligand), et molekyl, funksjonell kjemisk gruppe eller grunnstoff som sikter seg inn på en annen kjemisk forbindelse (en reseptor) som funker som et slags mottager-molekyl, ifølge Universitetet i Oslo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også