Biontech starter fase 1/2-studie på mpox-vaksine

Biontech går inn i klinisk fase med det mRNA-baserte mpox-vaksineprogrammet BNT166. 
MPOX-SAMARBEID: Ugur Sahin er administrerende direktør og medgrunnlegger av Biontech som nå inngår samarbeid med CEPI. | Foto: Biontech
MPOX-SAMARBEID: Ugur Sahin er administrerende direktør og medgrunnlegger av Biontech som nå inngår samarbeid med CEPI. | Foto: Biontech

Vaksinekoallisjonen CEPI og tyske Biontech inngår et strategisk partnerskap for å fremme mRNA-baserte vaksinekandidater med utviklingen av BNT166 til forebygging av mpox. 

Nå starter Biontech en fase 1/2-studie på vaksine mot mpox. 

– Data som genereres gjennom partnerskapet vil bidra til CEPIs 100 Days Mission. Dette er en global innsats for å fremskynde utviklingen av godt tolererte og effektive vaksiner mot fremtidige virustrusler med pandemipotensial, heter det fra CEPI i en pressemelding. 

– Mpox kan forårsake alvorlige komplikasjoner, særlig hos barn, gravide og personer med nedsatt immunforsvar. Det globale utbruddet, som ble erklært som en folkehelsesituasjon av internasjonal betydning, understreker behovet for en svært effektiv, godt tolerert og tilgjengelig mpox-vaksine. Vi startet BNT166-programmet vårt i mai 2022 for å bidra til å dekke dette behovet, sier professor Ugur Sahin, administrerende direktør og medgrunnlegger av Biontech i meldingen. 

Biontech-strategi

Partnerskapet er en del av Biontechs strategi for å utvikle nye profylaktiske vaksiner for forebygging av infeksjonssykdommer med stort medisinsk behov, inkludert sykdommer som i uforholdsmessig stor grad rammer lavinntektsland, skriver CEPI i en pressemelding. 

Mpox er forårsaket av et medlem av virusfamilien Orthopoxvirus, og er en smittsom sykdom som kan gi alvorlige, livstruende komplikasjoner. Mpox fikk global oppmerksomhet i mai 2022 da et økende antall tilfeller utviklet seg til et internasjonalt utbrudd. CEPI vil støtte utviklingen av mRNA-baserte vaksinekandidater med inntil 90 millioner dollar.

100 dager

Vaksinekoalisjonen vil finansiere vaksineprodusenter som kan akselerere utvikling av nye vaksiner. CEPIs 100 Days Mission har som mål at utviklingen skal ta kun litt over tre måneder. 

I mai kunngjorde CEPI en utlysning som innebærer at koalisjonen vil gi finansiering på rundt 25 millioner dollar, nær 265 millioner kroner, over tre år for å støtte vaksineprodusenter som utvikler innovasjoner og teknologier som kan akselerere hastigheten på produksjonen. CEPI retter seg særlig mot innovatører som kan redusere tiden som trengs for å produsere vaksiner med 20 prosent. 

  • CEPI ble grunnlagt i Davos av Norges og Indias regjeringer, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome og World Economic Forum. Organisasjonen har hovedkontor i Oslo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også