FHI: Norge i verdenstoppen for HPV-vaksinasjon

Norge har en vaksinasjonsdekning for HPV-vaksinasjon på 89 prosent for gutter og 93 prosent for jenter i 2006-kullet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. 
HØY DEKNING: I år er det første gang at dekningstallene for HPV-vaksine til gutter blir publisert. | Foto: Colourbox
HØY DEKNING: I år er det første gang at dekningstallene for HPV-vaksine til gutter blir publisert. | Foto: Colourbox

Tallene fra Folkehelseinstituttets (FHI) vaksinasjonsstatistikk viser andelen fullvaksinerte barn i et årskull. 

HPV-vaksine til gutter født i 2006 og senere ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2018. I år er det første gang at dekningstallene for HPV-vaksine til gutter blir publisert. 

Høy vaksinedekning

HPV-vaksine ble innført til jenter i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. Vaksinasjonsdekningen er høy og fortsatt stigende. 

Tallene viser at Norge ligg i verdenstoppen for HPV-vaksinasjon med en vaksinasjonsdekning på 89 prosent for gutter og 93 prosent for jenter i 2006-kullet, ifølge FHI. 

– Den høye oppslutningen om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet vil gi store helsegevinster på sikt. Vaksinen er svært effektiv, og vil redusere forekomst av HPV-relatert kreft, som livmorhalskreft og andre krefttyper, forårsaket av HPV-viruset, sier leder for Barnevaksinasjonsprogrammet, Margrethe Greve-Isdahl, ifølge FHI. 

FHI publiserer hvert år vaksinasjonsdekningen for tre årskull (barn som er 2, 9 og 16 år gamle). Dekningsstatistikken for 2022 viser at de aller fleste barna og unge har fått sine vaksiner gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

FHI: – Vaksinasjonstallene er trolig høyere

De reelle tallene for vaksinasjonsdekningen lokalt kan være høyere enn det statistikken viser, ifølge FHI. De opplyser at de gjennom dialog med kommunene kartlagt de viktigste årsakene til dette:

Tilbakemeldinger fra samtlige av landets fylker viser at tekniske problemer med elektronisk overføring av vaksinasjonsmeldinger fra kommunene til SYSVAK, er en utfordring for å få frem reell vaksinasjonsdekning. Andre viktige årsaker som påvirker tallene for vaksinasjonsdekningen, er manglende etterregistrering av vaksiner som er gitt før ankomst til kommunen, og at folkeregisteret ikke er oppdatert og tilgjengelig.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også