OUS-forsker vil etablere nytt selskap: Ønsker å forbedre presisjons-behandling mot kreft

Anette Weyergang jobber med å ta forskningen sin på biomarkøren RAB5 ut av akademia og inn i helseindustrien.
ETABLERER NYTT SELSKAP: Men det er ikke alltid så lett å være både forsker og gründer samtidig, ifølge Anette Weyergang. – Det er som å ha to fulltidsjobber, sier hun. | Foto: Oslo Cancer Cluster
ETABLERER NYTT SELSKAP: Men det er ikke alltid så lett å være både forsker og gründer samtidig, ifølge Anette Weyergang. – Det er som å ha to fulltidsjobber, sier hun. | Foto: Oslo Cancer Cluster

Anette Weyergang, som er seniorforsker og prosjektleder ved Oslo Universitetessykehus (OUS), er nå i ferd med å etablere et nytt selskap for å videreutvikle forskningen hennes på biomarkøren RAB5.

– Når man gjør en oppdagelse som en akademisk forsker, forventer man nesten at det er et team klart for å kommersialisere innovasjonen din, men det er det ikke. Du kan ikke bare ringe et legemiddelselskap og si «se hva jeg fant!» heller. Det er mye som må dokumenteres før et stort selskap ønsker å ta innovasjonene videre, sier Weyergang i en pressemelding fra Oslo Cancer Cluster. 

– Burde vært mer finansiering

Forskeren må ta innovasjonen sin videre på egenhånd. Weyergang mener det er mangel på finansiering og støtte for forskere som jobber med kommersialisering. 

– Det er mye arbeid, og det føles ofte som om jeg har to fulltidsjobber: både det å være forsker og gründer. Det burde vært finansiering til prosjektledere som jobber med innovasjon, sier hun.

Weyergang har underveis fått rådgivning knyttet til kommersialisering fra Jónas Einarsson og Øyvind Kongstun Arnesen i Radforsk.

For to år siden ble prosjektet til Weyergang også valgt ut til å ta del i Spark-programmet til Universitetet i Oslos livsvitenskapsavdeling.

Per september 2022 var prosjektet også en del av Oslo Cancer Cluster Incubator, hvor Weyergang har fått rådgivning av seniorrådgiver Thomas Andersson, som jobber med forretningsutvikling i inkubatoren.

– Det å tiltrekke seg investeringer er vanskelig akkurat nå. Det å forstå hvordan vi skal få tak i finansiering, hva slags finansering vi burde se etter, og det å finne ut hvem som kan være interesserte, det er det viktigste for oss akkurat nå. Vi setter opp et selskap for å selge et produkt, og utviklingen av det produktet kommer til å koste en masse penger, sier Weyergang.

Ønsker å gjøre nye behandlignsformer bedre

Det Weyergang og hennes støttespillere mener å ha funnet ut, er en måte å gjøre nye kreftbehandlinger med presis på. Hun mener RAB5-biomarkøren kan fortelle om pasienten kommer til å ha god effekt av behandling med antistoff-legemiddelkonjugater (ADC’er).

Antistoff-legemiddelkonjugater er målrettet kreftbehandling som kun skal drepe kreftcellene og begrense skaden på andre friske celler. 

Denne behandlingsformen ble nylig aktualisert når Pfizer gjorde seg markedsledende med gigantoppkjøpet av amerikanske Seagen, hvis primære virksomhet er å utvikle antistoff-legemiddelkonjugater. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også