Kinas elite hamstrer Pfizers koronapille og mange vil ha vestlige mRNA-vaksiner

Kinas rike skal dele ut koronapillen til Pfizer i bytte mot tjenester fra forretningsforbindelser. Samtidig ønsker flere å reise til utlandet for å ta mRNA-vaksiner. 
TOMT: Financial Times har snakket med en rekke offentlige og private sykehus som sier at koronapillen til Pfizer ikke lenger er tilgjengelig for andre enn pasienter med alvorlig, underliggende sykdom. | Foto: Terje Pedersen / NTB
TOMT: Financial Times har snakket med en rekke offentlige og private sykehus som sier at koronapillen til Pfizer ikke lenger er tilgjengelig for andre enn pasienter med alvorlig, underliggende sykdom. | Foto: Terje Pedersen / NTB

Kinas rike har hamstret Pfizers koronapille Paxlovid og deler den videre til forretningsforbindelser i bytte mot tjenester, skriver Financial Times.

Byttehandelen foregår mens koronabølgen i landet når nye høyder med overfylte og uderbemannede sykehus.

Avisen har snakket med en rekke offentlige og private sykehus som sier at pillen ikke lenger er tilgjengelig for andre enn pasienter med alvorlig, underliggende sykdom.

Pillen er den eneste utenlandske koronabehandlingen som er godkjent i Kina.

Ifølge leger skal myndighetspersoner og forretningsfolk ha rasket til seg betydelig mengder av pillen til svært høye priser for å beskytte gamle foreldre, familie og venner.

Kina importerte sin første leveranse på 21.200 bokser med Paxlovid i mars. Landet har bare importert noen hundre tusen bokser etter dette, noe som er langt lavere enn det som er etterspørselen.

Ifølge en Beijing-basert regjeringsrådgiver skal årsaken være at myndighetene ikke ønsker å utfordre Paxlovids lokale konkurrenter. 

Vaksine-turisme

Samtidig som smitten sprer seg i rekordfart ønsker mange kinesere å reise til utlandet for å ta vestlige vaksiner, skriver NRK.

Flere studier har vist at mRNA-vaksiner er mer effektive mot omikronvarianten enn det de kinesiske vaksinene.

Selv om mange er vaksinerte i millionbyen Shenzhen, er smitten høy, forteller en innbyggeren Zalina til The South China Morning Post.

– Jeg vil definitivt ha mRNA-vaksine, hvis mulig, sier hun til avisen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også