Amgen skal kjøpe Horizon Therapeutics for 280 milliarder kroner

Amgen gjør årets største oppkjøpsavtale i legemiddelindustrien og utkonkurrerte både Sanofi og Johnson & Johnson.
KJØPSKLAR: Amgen-sjef Robert A. Bradway har gått med på å betale 48 prosent over aksjeverdien til Horizon. | Foto: Justin Kase Conder/AP Images
KJØPSKLAR: Amgen-sjef Robert A. Bradway har gått med på å betale 48 prosent over aksjeverdien til Horizon. | Foto: Justin Kase Conder/AP Images

Det irske biotekselskapet Horizon Therapeutics har blitt enige med Amgen om en oppkjøpssum på 28 milliarder dollar, tilsvarende 280 miililarder kroner. Med på kjøpet får Amgen to såkalte blockbustere - det vil si legemidler som selger for mer enn én milliard dollar i året, skriver Endpoints News.

Amgen har gått med på å betale 48 prosent over aksjeverdien til Horizon. Både Sanofi og Johnson & Johnson hadde tidligere meldt sin interesse for Horizon.

Får to bluckbustere

Oppkjøpet skal løse en stort problem for Amgen: Selskapet vil trolig miste 30 milliarder dollar i salgsinntekter på grunn av at biotilsvarende legemidler som spiser opp markedsandelene til selskapets eksisterende produkter, ifølge beregninger gjort av investeringsbanken Jefferies.

Horizon forventer en inntekt på 3,6 milliarder dollar i år. Mesteparten kommer fra Tepezza, et legemiddel for øyesykdom i skjoldbruskkjertelen. Selskapet tror legemidlet på sikt vil kunne selge for i overkant fire milliarder dollar i året, skriver Endpoints News.

Horizon forventer også at giktlegemiddelet Krystexxa vil bli en blockbuster som selger for 1,5 milliarder dollar.

Avtalen skal etter planen ferdigstilles i løpet av det første halvåret i 2023.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også