Ikke aktuelt med apoteksalg av koronavaksine i Norge

Danmark åpner opp for salg av oppfriskningsdose av koronavaksinen på apotek. Norge har ikke lignende planer.
Fraråder: Direktør for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet, Are Stuwitz Berg, mener det er for mange utfordringer med å innføre apoteksalg av koronavaksine i Norge. | Foto: Torstein Bøe / NTB
Fraråder: Direktør for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet, Are Stuwitz Berg, mener det er for mange utfordringer med å innføre apoteksalg av koronavaksine i Norge. | Foto: Torstein Bøe / NTB

Fra 15. november blir det mulig for å kjøpe oppfriskningsdose av koronavaksine hos leger, apoteket og andre aktører i Danmark, skriver NRK.

Dette gjøres ved at den danske staten selger vaksinedoser til private aktører til redusert pris. Aktørene kan deretter selge vaksinene til den prisen de ønsker.

Det er et begrenset antall doser som blir tilgjengelig på det private markedet. Det danske regjeringen ønsker å ha tilstrekkelig med vaksiner til risikogruppene, i tillegg til å ha nok vaksiner om det kommer uforutsette hendelser og nye varianter av covid-19.

Ikke aktuelt i Norge

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sier til NRK at de ikke har lagt opp til salg av vaksinedoser på apotek.

– Vi følger FHIs anbefalinger om hvilke grupper som bør få tilbud om vaksine og oppfriskningsdoser. FHI vurderer fortløpende om vi også bør gi tilbud til personer utenfor de risikogruppene som i dag er anbefalt oppfriskningsdose, svarer statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i HOD.

Direktør for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet (FHI), Are Stuwitz Berg, mener det er for mange utfordringer med å innføre apoteksalg av koronavaksine i Norge.

– Dosene er i flerdoseglass og krever en frysekjede for å komme helt frem. Så det er ikke som influensavaksinen som er pakket inn i egne sprøyter og lettere å distribuere og selge som en vanlig vaksine. Dessuten er det vanskelig å skille mellom dem som skal ha vaksinene, altså risikogrupper, og dem som ikke skal få den gratis, sier han til NRK.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også