Vil kutte ventetiden for utenlandske arbeidstagere

Oslo kommune etablerer et hurtigspor til arbeidstillatelse for arbeidstagere som kommer fra utlandet utenfor EU. 
HURTIGSPOR: – Får vi det til blir det en helt annen virkelighet, sier Rina Mariann Hansen, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune til E24. | Foto: Heiko Junge / NTB
HURTIGSPOR: – Får vi det til blir det en helt annen virkelighet, sier Rina Mariann Hansen, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune til E24. | Foto: Heiko Junge / NTB

Ifølge Oslo kommue tar det i snitt omlag 37 uker fra en arbeidstager utenfor EU signerer en arbeidskontrakt til kandidaten har alt som trengs for å ta del i det norske samfunnet. 

Nå skal kommunen teste en digital løsning som skal redusere behandlingstiden til tre dager, skriver E24.

Ambisjonen er at behandlingstiden skal kuttes til tre dager, og skal gjelde alle kandidater fra land utenfor EU.

– Får vi det til blir det en helt annen virkelighet. Hvis piloten fungerer i Oslo, er målet å rulle ut løsningen nasjonalt, sier Rina Mariann Hansen, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune til avisen. 

– Vi ser at mange norske virksomheter, spesielt i Oslo, synes det er krevende å få godkjent internasjonale arbeidstagere. Det er en kjempeutfordring, sier Hansen til E24.

Nettopp tiden det tar å få arbeidstillatelse er noe aktørene i helsenæringen stadig trekker frem som et hinder for å tiltrekke seg kompetanse til Norge. Nykode-gründer Agnete Fredriksen har blant annet omtalt arbeidstillatelse-prosessen i Danmark som «en lek» sammenlignet med i Norge. Medistim-direktør Kari Krogstad er blant dem som har etterlyst ordninger som gjør det enklere for folk å få arbeidstillatelse 

Ifølge E24 er hurtigsporet slik, ifølge Oslo kommune:

  • Arbeidsgiver som ønsker utenlandsk arbeidskraft prekvalifiseres av Oslo kommune.
  • Arbeidsgiver verifiserer kandidaten gjennom arbeidskontrakten. Kandidaten bruker en digital lommebok, og trenger derfor ikke å søke hver etat, fordi arbeidskontrakten gjenbrukes gjennom den digitale løsningen.
  • Dokumentasjonen er laget på grunnlag av arbeidskontrakt og UDIs skjema «Offer of employer». Det betyr at løsningen ikke krever lovendringer eller nye grunnlag for oppholdstillatelse.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også