SSB: For første gang er det flere kvinnelige enn mannlige professorer i medisin og helsefag

Kvinneandelen innenfor medisin og helsefag øker. Over halvparten av professorene innenfor medisin og helsefag er nå kvinner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). 
STERKEST VEKST: Medisin og helsefag er det fagområdet som har hatt sterkest vekst av kvinnelige professorer de siste ti årene. | Foto: Colourbox
STERKEST VEKST: Medisin og helsefag er det fagområdet som har hatt sterkest vekst av kvinnelige professorer de siste ti årene. | Foto: Colourbox
AV HANNA VICTORIA STEEN DAVIDESCU

Statistisk sentralbyrå (SSB) har publisert tall fra 2022 som viser kjønnsfordelingen innen ulike fagområder i universitets- og høgskolesektoren. 

Den viser at medisin og helsefag er det fagområdet som har hatt sterkest vekst av kvinnelige professorer de siste ti årene. 

Innenfor medisin og helsefag var kvinnelige professorer i flertall med 50,4 prosent i 2022. Det er første gang et fagområde har flere kvinnelige enn mannlige professorer. 

Gjennomgangen viser at kvinner sto for 52 prosent av forskerpersonalet i hele universitets- og høgskolesektoren i 2022. 

Blant professorene har andelen kvinner økt fra 34 til 36 prosent fra 2021 til 2022. 

Siden 2000-tallet har det vært tilnærmet kjønnsbalanse i norsk universitets- og høgskolesektor på overordnet nivå, med over 40 prosent kvinner, men innenfor enkelte fagområder har det vært skjevheter, påpeker SSB. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også