Youwell og Diakonhjemmet sykehus i samarbeid om app

En mestringsapp for pasienter med urinsyregikt utviklet av e-helseselskapet Youwell og Diakonhjemmet sykehus blir nå gjenstand for en klinisk studie. 
APP MOT SMERTER: To prosent av befolkningen har opplevd ekstreme smerter knyttet til urinsyregikt. Når kroppen ikke tar unna like mye urinsyre som den produserer, hoper urinsyrekrystaller seg opp og skaper anfall. | Foto: Diakonhjemmet
APP MOT SMERTER: To prosent av befolkningen har opplevd ekstreme smerter knyttet til urinsyregikt. Når kroppen ikke tar unna like mye urinsyre som den produserer, hoper urinsyrekrystaller seg opp og skaper anfall. | Foto: Diakonhjemmet

Diakonhjemmet sykehus er i gang med et forskningsprosjekt som utvikler en mestringsapp for pasienter med urinsyregikt. Blant annet har sykehuset fått tre millioner kroner fra stiftelsen Dam.

– Urinsyregikt er en revmatisk sykdom som rammer mange, men som har fått lite oppmerksomhet og ofte er «stemorderlig» behandlet. Det fører til at mange ikke er godt behandlet. Dette til tross for at det finnes svært effektiv behandling, som gjør at man kan leve normalt, sier prosjektleder Nina Østerås fra Diakonhjemmet sykehus, i en pressemelding. 

Appen testes nå på sykehuset før den skal testes ut i en klinisk studie. Studien skal se på om oppfølging med egenmestringsappen ikke er dårligere, opp mot behandlingsmålet, enn dagens tette telefonoppfølging av sykepleier.

Tidligere tildeling av midler fra Helse Sør-Øst har bidratt til utvikling av appen sammen med e-helse selskapet Youwell. Første versjon pilottestes nå i prosjektgruppen, og det planlegges en anvendbarhetsstudie med pasienter ved sykehuset på nyåret. 

Studien ReMonit Gout, som er den første delen av en toarmet randomisert kontrollert studie er planlagt å starte opp i 2024. Neste del er en anvendbarhetsstudie der appen skal testes i fastlegepraksis. 

Studien skal undersøke om egenmestringsappen kan støtte pasientene som får urinsyresenkende behandling til å oppnå samme resultater som dem som mottar månedlig telefonoppfølging med sykepleier. En postdok-kandidat skal undersøke langtidseffekten av appen ved to års oppfølging, samt anvendbarhet av appen i fastlegepraksis. 

– Vi har utviklet appen for at de som har urinsyregikt skal få økt forståelse for egen sykdom og mestre sykdommen bedre. Dersom appen ikke er dårligere enn sykepleierledet oppfølging, kan appen avlaste helsevesenet og være et kostnadseffektivt alternativ til dagens sykepleierledete oppfølging, sier Østerås i meldingen. 

– Og dersom den også fungerer for pasienter som følges opp av fastlegen, vil appen også kunne avlaste fastlegene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også