Vil danne «super-helseklynge»

De fire nasjonale helseklyngene håper å ta arbeidet sitt til neste nivå ved å få forsterket finansiering, og økt samhandling gjennom å danne en såkalt super-klynge.
GÅR SAMMEN: Ketil Widerberg, Hanne Dyrlie Kristensen, Arild Kristensen og Lena Nymo Helli, som representerer de fire nasjonale helseklyngene, ønsker å samle seg til en såkalt super-klynge. | Foto: Jofrid Åsland
GÅR SAMMEN: Ketil Widerberg, Hanne Dyrlie Kristensen, Arild Kristensen og Lena Nymo Helli, som representerer de fire nasjonale helseklyngene, ønsker å samle seg til en såkalt super-klynge. | Foto: Jofrid Åsland

De fire nasjonale helseklyngene Norway Health Tech, Norwegian Smart Care Cluster, The Life Science Cluster og Oslo Cancer Cluster foreslår et superklyngesamarbeid. 

– ­Veikartet for helsenæringen peker på klyngene, men vi trenger et tydelig signal om Stortinget og regjeringen ønsker en videre satsing fra de fire klyngene – det har vi begrunnet og foreslått i vårt innspill til komiteen, sier daglig leder i Norway Health Tech, Lena Nymo Helli, til MedWatch. 

– Helseklyngene samarbeider i dag om de store problemstillingene innen helsenæring, som finansiering, eksport og digitalisering. Med et superklyngesamarbeid kan vi ta dette til neste nivå, og samtidig fokusere på å videreutvikle det unike innovasjonspotensialet i Oslo Cancer Cluster, sier Ketil Widerberg, daglig leder i Oslo Cancer Cluster, i en pressmelding. 

Tirsdag var det høring på Stortinget om Nasjonal helse- og samhandlingsplan, og her la aktørene fram sitt forslag: 

Stortinget ber regjeringen legge opp til en videre, langsiktig og forsterket finansiering som sikrer at en superklynge innen helse kan gi et bedre og mer samordnet bidrag til helsetjenestene og helseindustrien i Norge.

I høringsinnspillet skriver klyngelederne blant annet: 

«Våre møteplasser skaper koblinger og bygger tillit, vi sørger for infrastruktur og utstyr for testing og utvikling og gjør bedriftene rustet til å svare på både nasjonale og internasjonale behov, og derigjennom også bygge eksportindustri. Mange av bedriftene er allerede tett koblet på globale markeder, og vår jobb er også å skape flere gjennombrudd for norsk eksport. Potensialet er stort, og med riktig finansiering vil dette arbeidet kunne gjøres med større hastighet og i større omfang enn det som gjøres i dag. Resultatet vil være flere gode løsninger.»

Klyngene er i høringsinnspillet også samstemte om hvordan finansieringen bør være: 

– Skal vi lykkes, må det fortsatt være et forpliktende offentlig og privat samarbeid, også når det gjelder finansiering. Det vil i praksis si at vår finansiering bør komme 50 prosent fra offentlige og 50 prosent fra privat, skriver de. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også