Astrazeneca kjøper sjelden-selskap i milliardhandel

Astrazeneca har inngått en endelig avtale om å kjøpe Amolyt Pharma for nær 8,4 milliarder kroner. 
SJELDEN-KANDIDATER: Amolyt Pharma utvikler legemidler mot sjeldne sykdommer. | Foto: Dado Ruvic
SJELDEN-KANDIDATER: Amolyt Pharma utvikler legemidler mot sjeldne sykdommer. | Foto: Dado Ruvic

Legemiddelselskapet Amylot Pharma har en portefølje med legemiddelkandidater mot sjeldne sykdommer. 

Ifølge Astrazeneca vil det foreslåtte oppkjøpet styrke Alexions, sjelden-spesialisten som Astrazeneca kjøpte i 2021, og Astrazenecas portefølje av sjeldne sykdommer i sen fase. 

I Amolyts Pharmas portefølje er blant annet en behandling for kronisk hypoparatyreoidisme. Dette er en sjelden sykdom hvor et lavt nivå PTH - et hormon for reguleringen av kalsiumnivået i blodet -fører til laveverdier av kalsium i blodet, ifølge European Society of Endocrinology (ESE). 

– Pasienter med kronisk hypoparatyreoidisme har et stort behov for et alternativ til dagens understøttende behandling, som ikke er rettet mot den underliggende hormonmangelen, sier Marc Dunoyer, leder for Alexion, Astrazeneca rare disease, i en pressemelding. 

I henhold til avtalen vil Astrazeneca overta alle Amolyt Pharmas utestående aksjer for et samlet vederlag på opptil 1,05 milliarder dollar, på kontant- og gjeldfri basis. Dette inkluderer en forskuddsbetaling på 800 millioner dollar, nær 8,4 milliarder kroner, ved inngåelsen av avtalen. I tillegg får Amolyt Pharmas aksjonærer rett til å motta en ytterligere betinget betaling på 250 millioner dollar som skal betales ved oppnåelse av en spesifisert regulatorisk milepæl, ifølge Astrazeneca. 

Transaksjonen forventes å være gjennomført innen utgangen av tredje kvartal 2024, forutsatt at de vanlige vilkårene i oppkjøpsavtalen er oppfylt, inkludert myndighetsgodkjennelser. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også