Amgen og Horizon har inngått forlik med de amerikanske konkuransemyndighetene

Amgen, Horizon og Federal Trade Commision (FTC) - de amerikanske konkurransemyndighetene, møtes ikke i retten, etter at et forlik ble inngått fredag.
INNGÅR FORLIK: Robert A. Bradway og Amgen kan etter lengre tid nå ta steget videre i oppkjøpet sitt av Horizon Therapeutics. | Foto: Justin Kase Conder/AP Images
INNGÅR FORLIK: Robert A. Bradway og Amgen kan etter lengre tid nå ta steget videre i oppkjøpet sitt av Horizon Therapeutics. | Foto: Justin Kase Conder/AP Images

I mai innledet de amerikanske konkurransemyndighetene (FTC) et søksmål for å blokkere Amgens oppkjøp av Horizon Therapeutics for 27,8 milliarder dollar.

Søksmålet ble imidlertid satt på pause i august frem til 18. september, og FTC åpnet for at det kan inngås et forlik.

Et forlik har nå blitt inngått fredag ettermiddag norsk tid, ifølge en felles pressemelding sendt ut av de to selskapene.

– Dette baner vei for å ta de siste skrittene mot at Amgen kan gjennomføre overtakelsen av Horizon, heter det i meldingen.

Årsaken til søksmålet er at FTC mener Amgen vil ha for stor makt overfor forhandlerne i markedet når de får Horizons sjelden-midler under vingene sine. FTC har særlig lagt vekt på at Amgen kan bruke sin størrelse og posisjon til å presse amerikanske legemiddelkjøpere til også å kjøpe Horizons to storselgere Krystexxa og Tepezza.

Forliket inneholder blant annet at Amgen ikke har lov til å selge Tepezza eller Krystexxa i pakker sammen med andre legemidler, og at stopper dem fra å gi tilbud som kan gi ulemper for produkter som konkurrerer med de to legemidlene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Amgen har heller ikke lov til å kjøpe andre konkurrerende legemidler til Tepezza og Krystexxa uten å forhøre seg med FTC først. 

Avtalen om å kjøpe Horizon Therapeutics strekker seg tilbake til desember 2022, da Amgen først meldte om avtalen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også