NSM-sjefen bekymret for økningen i sikkerhetstruende utenlandske investeringer i Norge

Bioteknologi er én av flere sektorer som kinesiske aktører vil fortsette å vise interesse for i Europa, ifølge E-tjenestens siste trusselvurdering. 
VIA FOND: På grunn av økende europeisk bevissthet om sikkerhetsrisikoen, er det ifølge E-tjenesten et tegn på at nye kinesiske investeringer nå i større grad foregår via fond eller kinesiskeide europeiske selskap, ifølge sjefen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Sofie Nystrøm. | Foto: Heiko Junge / NTB
VIA FOND: På grunn av økende europeisk bevissthet om sikkerhetsrisikoen, er det ifølge E-tjenesten et tegn på at nye kinesiske investeringer nå i større grad foregår via fond eller kinesiskeide europeiske selskap, ifølge sjefen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Sofie Nystrøm. | Foto: Heiko Junge / NTB
NTB, ANne Grete Storvik

– Vi har sett et femtitall saker med sikkerhetstruende økonomisk aktivitet det siste året. Majoriteten av disse sakene er utenlandske direkteinvesteringer, sier Sofie Nystrøm, sjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), til Dagens Næringsliv.

Bekymringen knyttet til antall sikkerhetstruende utenlandske investeringer i Norge er sterkt økende hos sikkerhetsmyndighetene, forteller NSM-sjefen.

Ikke alle de 50 investeringene skal ha blitt vurdert som sikkerhetstruende etter behandling. Hun understreker at bekymringen på dette området er økende.

– Vi ser en økning i antall hendelser på sikkerhetstruende investeringer, eiendomsinvesteringer og andre transaksjoner. Det kan være fra Russland, fra Kina og fra andre aktører, mot viktige norske områder – enten det er eiendom eller selskaper, sier Nystrøm.

På grunn av økende europeisk bevissthet om sikkerhetsrisikoen, er det ifølge E-tjenesten et tegn på at nye kinesiske investeringer nå i større grad foregår via fond eller kinesiskeide europeiske selskap:

«Særlig oppstartsbedrifter og høyteknologibedrifter som kan understøtte Kinas industripolitiske ambisjoner vil tiltrekke seg kinesiske investeringer. Fornybar energi, maritim industri, elektriske kjøretøy, ikt, bioteknologi, kunstig intelligens og mikroelektronikk er blant sektorene kinesiske aktører vil fortsette å vise interesse for i Europa», heter det i E-tjenestens siste trusselvurdering, som Dagens Næringsliv viser til. 

Oppkjøp kan fungere som et alternativ til hacking for enkelte stater, og utenlandske direkteinvesteringer som utgjør en sikkerhetstrussel utgjør en fare for Norges kritiske infrastruktur, skriver avisen.

– Det er nærmest lettere å kjøpe seg inn i norske selskaper enn å bryte seg inn. Det er fordi det er ønskelig å ha et åpent, fritt marked. Og det gjør at beskyttelsen av norsk kritisk infrastruktur blir svakere. Det er en direkte konsekvens for risikonivået til Norge og en stor bekymring for oss, sier Nystrøm til avisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også