MSD saksøker amerikanske myndigheter for å stanse prisforhandlinger: – Tvinges til å «jatte med»

Legemiddelselskapet mener amerikanske myndigheter bryter grunnloven i forhandlingene om nye priser i Medicare-programmet. 
GÅR TIL SØKSMÅL: MSD mener amerikanske myndigheter bryter det femte og første grunnlovstillegget i forhandlingene om nye legemiddelpriser. | Foto: Msd / Pr
GÅR TIL SØKSMÅL: MSD mener amerikanske myndigheter bryter det femte og første grunnlovstillegget i forhandlingene om nye legemiddelpriser. | Foto: Msd / Pr

MSD saksøker amerikanske myndigheter på grunn av forhandlingene om nye legemiddelpriser i Medicare-ordningen.

Det skriver Reuters.

Forhandlingene gjøres som en del av Bidens Inflation Reduction Act (IRA), og har som ambisjon å å spare 25 milliarder dollar årlig innen 2031. 

Forhandlingene får på pukkelen av MSD. 

– IRA bruker strenge straffer for å rekvirere legemidler mens de nekter å betale midlenes faktiske verdi - og så tvinges produsentene til å smile og jatte med og late som om det hele er en del av en «rettferdig» og frivillig handel, uttaler selskapet. 

– Strider mot grunnloven

MSD mener forhandlingene strider mot det femte og første grunnlovstillegget.

Ifølge det femte tillegget må regjeringen betale rettferdig kompensasjon for privat eiendom som tas i offentlig bruk. MSD mener loven brytes siden selskap blir tvunget til å forhandle fram priser som er lavere enn markedsprisene, skriver Reuters.

MSD argumenterer også med at selskaper tvinges til å signere avtaler som innrømmer at de nye prisene er rettferdige, noe som bryter det første grunnlovstillegget om beskyttelse av ytringsfriheten.

MSD sier de ønsker å ta saken helt til høyesterett om det blir nødvendig. 

Pistol mot hodene våre

Også Pfizers administrerende direktør Albert Bourla har tidligere kritisert Medicare-forhandlingene. 

– Det er ikke snakk om forhandlinger. Det er fastsettelse av priser, har Bourla sagt. 

Han spådde at flere selskap kom til å gå søksmål, og kalte prosessen for en «forhandling med en pistol mot hodene våre».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også