Pfizer-toppsjef anklager USA for å ville forhandle legemiddelpriser «med en pistol mot hodene våre»

Flere legemiddelselskap kommer trolig å til saksøke den amerikanske staten på grunn av planene om å forhandle om prisene til landets Medicare-program, sier Pfizer-sjef Albert Bourla. 
OPPRØRT: – Det er ikke snakk om forhandlinger. Det er fastsettelse av priser, sier administrerende direktør Albert Bourla om de kommende forhandlingene mellom den amerikanske staten og landets legemiddelselskap. | Foto: Fabrice Coffrini
OPPRØRT: – Det er ikke snakk om forhandlinger. Det er fastsettelse av priser, sier administrerende direktør Albert Bourla om de kommende forhandlingene mellom den amerikanske staten og landets legemiddelselskap. | Foto: Fabrice Coffrini
ULRICH QUISTGAARD

Pfizers administrerende direktør Albert Bourla er ikke stor tilhenger av de planlagte forhandlingene med USA om legemiddelprisene for amerikanernes helseprogram Medicare.

Han kaller den kommende prosessen for «forhandling med en pistol mot hodene våre», og sier han forventer at flere legemiddelselskap vil saksøke den amerikanske staten i et forsøk på å stoppe planene.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Det er ikke snakk om forhandlinger. Det er fastsettelse av priser, sier Bourla på en nyhetskonferanse der han viser til Biden-administrasjonens legemiddelreform, som er en del av den amerikanske regjeringen nye lov kalt Inflation Reduction Act (IRA). 

Loven har som mål å spare 25 milliarder dollar gjennom prisforhandlinger innen 2031 for den amerikanske befolkningen, som ifølge nyhetsbyrået betaler mer for legemidler enn noe annet land. 

Ifølge legemiddelindustrien vil loven, som ble vedtatt i fjor, resultere i tap av fortjeneste. Dette vil tvinge legemiddelprodusenter til å trekke seg tilbake fra å utvikle banebrytende nye behandlinger. 

Selskapene har nå begynt forberedelsene for å kjempe mot den amerikanske statens planer. 

– Jeg tror det blir rettslige skritt, sier Albert Bourla, som legger til at han ikke er sikker på om det vil stoppe statens plan før de nye prisene trer i kraft i 2026.

Legemidler som sannsynligvis vil være blant de første som blir inkludert i forhandlingene, inkluderer Pfizers brystkreftbehandling Ibrance og det blodfortynnende midlet Eliquis, som Pfizer har sammen med Bristol Myers Squibb. 

Bourla erkjente imidlertid under pressekonferansen at det vil være noen positive sider ved loven for pasientene, som for eksempel lavere kostnader for legemidler som pasientene betaler selv.

Denne artikkelen er levert av danske MedWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også