Ny test viser om bakterier responderer på antibiotika på fem minutter

Forskere ved Karolinska Institutet har utviklet en metode som på få minutter gir svar på om bakterier svarer på antibiotikabehandling eller ikke.
HAR STARTET SELSKAP: Seniorforsker Vicent Pelechano har sammen med studiens to førsteforfattere Lilit Nersisyan och Susanne Huch startet selskapet 3N Bio. Neste skritt er å vise «proof of concept» for testen. | Foto: Karolinska Institutet
HAR STARTET SELSKAP: Seniorforsker Vicent Pelechano har sammen med studiens to førsteforfattere Lilit Nersisyan och Susanne Huch startet selskapet 3N Bio. Neste skritt er å vise «proof of concept» for testen. | Foto: Karolinska Institutet

Testen er utviklet med en metode som heter PSeq, som er enkel å bruke og går ut på å sekvensere såkalt messenger-RNA (mRNA) som bakteriene bryter ned i forbindelse med produksjon av proteiner. Disse målingene sladrer om hvordan bakteriene påvirkes når de utsettes for ulike miljøfaktorer, for eksempel antibiotikabehandling eller andre typer stress. 

Har startet selskap

– Dagens metoder for å teste antibiotikaresistens kan ta flere timer eller til og med dager, men behandling må ofte settes i gang raskere enn det for å unngå alvorlige konsekvenser for pasienten. Derfor gis det ofte bredspektrede antibiotika, som øker risikoen for å utvikle resistens, sier Vicent Pelechano, seniorforsker ved Institutt for mikrobiologi, svulst- og cellebiologi ved Karolinska Institutet (KI) i Sverige, i en pressemelding. Han har ledet forskningen. 

Sammen med forskerkolleger har Pelechano startet selskapet 3N Bio, innen inkubatoren KI Innovations, for å videreutvikle metoden, og lage en hurtig molekylær test som kan brukes i helsevesenet. I samarbeid med Karolinska Universitetssjukhuset har de fått midler fra det svenske forskningsrådet for å vise «proof of concept» for en slik test. 

Antibiotikaresistens

– Vi tror og håper at dette kan bli et av de mange verktøyene helsevesenet trenger for å bekjempe antibiotikaresistens, som er et alvorlig og økende problem, sier Vicent Pelechano. 

  • Forskerne har testet metoden på totalt 96 bakteriearter fra ulike stammer i komplekse kliniske prøver som avføring og prøver fra skjeden, men også bakterier i jord. Etter bare fem minutter kunne de se om bakteriene responderte på antibiotikabehandling eller ikke, og effekten var størst etter cirka 30 minutter.
  • Funnene er publisert i Nature Microbiology

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også