Sverige: Starter klinisk studie på DNA-basert vaksine mot covid-19

Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige tester nå en covid-vaksine som rettes mot flere deler av viruset. 
DNA-vaksine: 16 friske voksne som har tatt sin tredje dose med mRNA-vaksine senest for et halvt år siden, er inkludert i studien. | Foto: Heiko Junge / NTB
DNA-vaksine: 16 friske voksne som har tatt sin tredje dose med mRNA-vaksine senest for et halvt år siden, er inkludert i studien. | Foto: Heiko Junge / NTB

Dette gjør vaksinen mindre sårbar for muterte virus, og derfor er det mulig at den fungerer også mot nye varianter. 

– Denne vaksinen gjør at immunforsvarets respons er mer lik slik den ser ut ved en reell infeksjon, sammenlignet med dagens vaksine. Vi håper dette skal gi et bredere immunforsvar som kan hjelpe personer som har problemer med å danne antistoffer, for eksempel fordi de går til dialyse, eller tar immunhemmende legemiddel, sier Matti Sällberg, professor i biomedisinsk analyse ved Karolinska Institutet (KI), i en pressemelding. 

Det er først nå at DNA-vaksiner blir anvendt klinisk, men det har vært forsket på dem i 20 år eller mer. DNA-vaksinen som nå testes på Karolinska universitetssjukhuset er en innovasjon som Matti Sällbergs gruppe på KI står bak. Prosjektet har fått støtte av EU og utvikles gjennom prosjektet OPENCORONA. Sällberg er grunder og deleier i selskapet SVF Vaccines, som har søkt om patent for vaksinen. 

I studien deltar 16 friske voksne deltakere som har tatt sin tredje dose med mRNA-vaksine senest for et halvt år siden. Deltakernes helsetilstand og immunsvar på vaksinen følges i løpet av tre måneder. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også