Ny studie: Astrazeneca-middel fører sjeldent til RSV-mutasjoner

– Dette er et sterkt bevis for at endringer i bindingsstedene er sjeldne og sannsynligvis ikke påvirker virkningen, heter det fra Astrazeneca og Sanofi. 
ETT PROSENT: Ifølge en studie i The Lancet er hyppigheten av nirsevimab-escape-varianter av RS-viruset oppdaget i bare ett prosent av tilfellene. | Foto: Valdemar Ren
ETT PROSENT: Ifølge en studie i The Lancet er hyppigheten av nirsevimab-escape-varianter av RS-viruset oppdaget i bare ett prosent av tilfellene. | Foto: Valdemar Ren
CHRISTIAN BUNDGAARD

Monoklonale antistoffer kan få RS-virus til å mutere, men veldig sjeldent. 

Det er konklusjonen i en nylig publisert studie i The Lancet, som direkte adresserer analysehuset Globaldatas påstand om at de kommende RSV-vaksinene kan være i fare. 

Årsaken til risikoen for vaksinene var ifølge Globaldata at Astrazeneca-midlet Synagis (palivizumab), som ble godkjent i 1998, har fått RSV til at danne såkalte escape-varianter, som har ført til palivizumab-resistente RSV-stammer. 

Dette kan potensielt også skje hvis RS-viruset blir behandlet med andre monoklonale antistoffer i fremtiden, som eksempelvis Astrazenecas nyeste RSV-antistoffbehandling nirsevimab, het det i analysen til Globaldata.

The Lancet-studien, som er sponset av Astrazeneca og Sanofi, viser imidlertid at bindingsstedene for både palivizumab og selskapenes nye RSV-behandling nirsevimab er veldig stabile for både RSV A- og RSV B-stammer.

– Dette er et sterkt bevis for at endringer i bindingsstedene er sjeldne og sannsynligvis ikke påvirker virkningen, heter det i en felles erklæring fra de de to selskapene. 

Kun ett prosent av tilfellene

Professor i infeksjonssykdommer ved Rikshospitalet i København, Jens Lundgren, har satt seg inn i studien. 

– Når man leser gjennom har de jo prøvd å sample RSV i befolkningen og har funnet at der ikke er en nevneverdig prosent av virus som er overfølsomme overfor bruk av monoklonale antistoff, sier Lundgren. 

– Man har funnet virus som har denne escape-egenskapen. Men de var veldig, veldig sjeldne. 

Ifølge studien er hyppigheten av nirsevimab-escape-varianter «i naturlig sirkulerende virus» oppdaget i bare ett prosent av tilfellene. 

Lundgren sier det er vanskelig å sammenligne Globaldatas analyse med studien i The Lancet, ganske enkelt fordi Globaldata ikke har lagt fram bevis for sine påstander.

– Forskningen har kun startet

Forskningen på RSV-området har kun begynt, ifølge professoren. 

Grunnen er at en rekke legemiddelselskap i de siste årene har brukt milliarder av kroner og mange forskningstimer på å lage vaksinekandidater mot RSV gjennom kliniske studier.

– Det er stor interesse for dette området, så studien i The Lancet er kun begynnelsen, sier Lundgren. 

Han peker på at det også har blitt registrert rømningsvarianter i forbindelse med koronavaksinene. 

– Det kommer til å bli viet mye oppmerksomhet mot omfanget av dette problemet innen RSV, og hva som skjer når man begynner å få immunitet i betydelig grad, samt hvor stabile og konserverte epitopene er, som vaksinene også skaper immunitet mot på overflaten. 

Flere vaksiner

Pfizer, GSK, Moderna, Janssen og Bavarian Nordic er blant selskapene som har vaksiner på vei mot RSV. 

Pfizer og GSK fikk nylig anbefalt sine vaksinekandidater av ekspertutvalget til FDA, og skal få endelig svar i mai. 

Ifølge studien i The Lancet har RSV en lavere genetisk diversitet enn både covid-19 og influensa, noe som fører til en lavere risiko for RSV-mutasjoner. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også