GSK og Pfizer sine RSV-vaksiner godkjennes av FDAs ekspertpanel

Den uavhengige vaksinekomiteen til den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA har gitt grønt til lys til RSV-vaksinene til GSK og Pfizer. 
BLIR ANBEFALT: GSKs RSV-vaksine har fått navnet Arexvy, mens Pfizers heter Abrysvo. Begge er nå ett skritt nærmere markedet etter anbefaling fra FDAs vaksinekomité. | Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
BLIR ANBEFALT: GSKs RSV-vaksine har fått navnet Arexvy, mens Pfizers heter Abrysvo. Begge er nå ett skritt nærmere markedet etter anbefaling fra FDAs vaksinekomité. | Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Både GSK og Pfizer ligger nå an til å få godkjent sine RSV-vaksiner av FDA, etter at dens uavhengige og rådgivende vaksinekomite har vurdert vaksinedataene til de to selskapene.

Det skriver Endpoints news.

Komiteen ga sin støtte til at GSKs vaksine er trygg til eldre voksne over 60 år med ti mot to stemmer. Komiteen var enstemmig om at GSK har dokumentert at vaksinen er effektiv. 

Pfizers fikk også støtte til at vaksinen er trygg til den samme aldersgruppen, men med noe svakere margin på syv mot fire stemmer. Et av komitémedlemmene avsto fra å stemme. Stemmefordelingen var helt lik når det gjaldt spørsmålet om Pfizer har dokumentert at vaksinen er trygg.

De som stemte nei til at Pfizers vaksine er trygg, oppga tilfellene av Guillain-Barré-syndrome, en akutt betennelsesreaksjon i ryggmarg og perifere nerver, som årsak. Et av medlemmene mente at det var «bekymringsfullt» at risikoen for å utvikle syndromet er 1 av 9 000. 

GSK vaksine vakte debatt på grunn av at en av studiedeltakerne utviklet akutt disseminert encefalomyelitt, en tilstand med betennelse og skade på myelinskjeder i hjernen og ryggmargen. 

Personen som utviklet tilstanden, deltok i en av studiene der GSKs RSV-vaksine ble gitt sammen med en influensavaksine. FDAs har vurdert at episoden skjedde som følge av enten influensavaksinen eller GSKs vaksine. 

Selv om begge vaksinene fikk støtte fra komiteen, mente flere av medlemmene at det helst burde vært mer dokumentasjon og studier over flere år for en vaksine som det kanskje kan bli anbefalt å ta hvert år. 

FDA skal ta stilling til om vaksinene skal godkjennes i mai. 

Ifølge analytiker vil markedet for RSV-vaksine være på mellom fem og ti milliarder dollar, skriver Reuters.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også