Inven2: Ser en klar endring i oppstart og gjennomføring av studier

For første gang startes hoveddelen av de nye studiene av sponsorer uten studiepersonell i Norge, og for første gang er det også et CRO, og ikke et legemiddelfirma, som melder inn flest nye studier til Inven2.
Siri Kolle er visepresident for klinisk - og industrisamarbeid i Inven2. | Foto: Inven2 / Moment Studio.
Siri Kolle er visepresident for klinisk - og industrisamarbeid i Inven2. | Foto: Inven2 / Moment Studio.

I januar viste tall fra Statens legemiddelverk at antallet kliniske studier lagt til Norge i 2022 gikk fra 73 industrifinansierte kliniske studier i 2020 til 113 slike studier i 2022. 

Nå melder Inven2, ett av Norges største teknologioverføringskontorer, om en tilsvarende økning: For andre år på rad har Inven2 registrert rekord i antall nye kliniske studieavtaler med totalt 207 nye avtaler i fjor. 

– Rekord

72 ulike sponsorer, det vil si oppdragsgivere, meldte inn nye studieavtaler til Inven2 i fjor, noe som er rekord, skriver Inven2 på sine nettsider. 

Ti av disse firmaene var norske. I tillegg til sponsorene kommer alle de ulike Clinical Research Organisations (CRO) som gjennomfører studier på oppdrag av de ulike sponsorene.

Det er på dette området ser Inven2 ser en klar endring i 2022 sammenlignet med tidligere år: For første gang startes hoveddelen av de nye studiene av sponsorer uten studiepersonell i Norge, og for første gang er det også et CRO, og ikke et legemiddelfirma, som melder inn flest nye studier til Inven2. 

Denne endringen bidrar til økt kompleksitet og mer administrativt arbeid knyttet til det å starte og gjennomføre en studie for sykehusene og utprøverne, ifølge Inven2. 

– Sponsor og CRO-firma med studiepersonell lokalisert over hele verden har begrenset kjennskap til Norge og hvordan sykehusene våre er organisert, nasjonale lover og regelverk, geografiske distanser og den nasjonale handlingsplanen for kliniske studier, skriver Inven2. 

– Mer komplekst

Samtidig øker kompleksiteten stadig i de nye studiene både med tanke på design, behandling, organisering og logistikk. Denne kompleksiteten gjør at gjennomføringen av studier krever avansert studiekompetanse og administrative ressurser og fordrer samtidig effektive prosesser og løsninger i sykehusene. Plattformstudier og studier med desentraliserte elementer er eksempler på dette.

Inven2 er ansvarlig for å håndtere avtalemessige og økonomiske forhold i kliniske studier for alle sykehusene i Helse Sør-Øst, Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) og Nordlandssykehuset, samt alle sykehusapotekene i Norge.

I praksis håndterer Inven2 nær 100 prosent av de industrifinansierte studiene i Norge, og vi jobber aktivt for å effektivisere prosesser rundt kliniske oppdragsstudier, samt for å få flere studier til Norge.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også