Antallet industrifinansierte kliniske studier i Norge fortsetter å øke

113 industrifinansierte studier ble gjennomført av norske klinikere i 2022.
SKJEDD MYE: Hege Edvardsen fra LMI mener blant annet at NorTrials har spilt en positiv rolle i å tiltrekke flere industrifinansierte kliniske studier til Norge. | Foto: LMI
SKJEDD MYE: Hege Edvardsen fra LMI mener blant annet at NorTrials har spilt en positiv rolle i å tiltrekke flere industrifinansierte kliniske studier til Norge. | Foto: LMI

Statens legemiddelverk har publisert tall på antallet kliniske studier lagt til Norge i 2022. Disse viser at norske klinikere gikk fra å gjennomføre 73 industrifinansierte kliniske studier i 2020 til 113 slike studier i 2022. 

– Starten på noe veldig bra

De fleste studiene var i fase 2 og 3, og 38 av de 113 industrifinansierte studiene var på kreftområdet.

Dette er resultatet av flere tiltak, ifølge seniorrådgiver Hege Edvardsen i Legemiddelindustriforeningen (LMI): 

– I Norge har det skjedd mye de siste årene med tanke på å øke antall kliniske studier. I januar 2021 ble handlingsplanen for kliniske studier lansert, og et drøyt år etterpå var NorTrials i gang – som et resultat av handlingsplanen, sier hun i en melding på LMIs nettsider. 

Det var en økning i antall industrifinansierte kliniske studier fra 2020 til 2021. Når denne utviklingen nå fortsetter i 2022 mener Edvardsen det er veldig positivt: 

– Når trenden nå fortsetter også i 2022 kan vi tillate oss å tenke at det er starten på noe veldig bra. Dette er et resultatet av alt arbeidet vi gjør i samarbeid mellom helsetjenesten og industrien, og vi krysser fingrene for at økningen fortsetter, sier hun.

NorTrials-sentre

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) trekker frem at det er etablert seks NorTrials-sentre for behandlingsforskning ved universitetssykehusene. Disse skal bidra til flere kliniske studier og bedre pasientbehandling.

– Vi håper at dette er starten på en ny trend og at langt flere kliniske studier vil bli gjort tilgjengelig for pasienter i hele landet, innen alle fagområder, sier Kjerkol i en pressemelding. 

Hege Edvardsen jobber i dag med rådgivning om forskning og utvikling for LMI, men avslørte i desember at hun forlater LMI for tiltre som leder for Onkologi-teamet til GSK i Norge. 

Artikkelen er oppdatert 31.01.23 kl 09:26 - Uttalelse fra Ingvild Kjerkol er lagt til.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også