Oppstartselskaper innen livsvitenskap i Oslo-regionen hentet inn 1,1 milliard kroner i 2021

Det finnes totalt 25 oppstartselskap og 15 vekstselskap innen helse og livsvitenskap i Osloregionen, ifølge ny rapport. 
MILLIARDVERDIER: Rapporten til Menon Economics påpeker at mange av selskapene innen livsvitenskap går med store underskudd og samlet sett har negativ verdiskaping, til tross for en samlet markedsverdi på milliarder av kroner. | Foto: Forskningsparken
MILLIARDVERDIER: Rapporten til Menon Economics påpeker at mange av selskapene innen livsvitenskap går med store underskudd og samlet sett har negativ verdiskaping, til tross for en samlet markedsverdi på milliarder av kroner. | Foto: Forskningsparken

Konsulentselskapet Menon Economics har kartlagt oppstart- og vekstselskap i Osloregionen på vegne av Oslo Business Region, deriblant innen helse og livsvitenskap. Blant disse identifiserer rapporten totalt 25 oppstartselskap og 15 vekstselskap i Oslo.

Disse selskapene hentet inn totalt 108 millioner euro, tilsvarende 1,1 milliarder kroner etter dagens kurs, i finansieringsrunder i 2021, ifølge rapporten.

De 25 oppstartselskapene sysselsetter totalt 125 personer. 

Krever store utviklingskostnader

Rapporten påpeker at mange av selskapene går med store underskudd og samlet sett har negativ verdiskaping, til tross for en samlet markedsverdi på milliarder av kroner. 

– Dette illustrerer potensialet i produktene de utvikler, men som krever store utviklingskostnader før man har kommersielle inntekter, står det i rapporten.

Velutviklet innovasjonsmiljø

Rapporten framhever at Osloregionen har et sterkt innovasjonsmiljø innen helse og livsvitenskap, og at Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus har forsket frem innovasjoner som er blitt tatt videre inn i utviklings- og kommersialiseringsløp.

– Innovasjonsmiljøet innen helse og livsvitenskap er velutviklet, med idéproduksjon, oppstartsmiljø og med koblinger til etablert næringsliv og kapital, står det å lese. 

Slik er definisjonene

Det finnes ingen universell definisjon for oppstartsselskap og vekstselskap. Forfatterne har laget en egen definisjon for «oppstartsselskap med vekstpotensial» og «innovative vekstselskaper». 

Oppstartsselskaper er mellom to og fem år gamle talt fra første år med økonomisk aktivitet.

Vekstselskap har vokst med minimum 20 prosent årlig over en treårsperiode, og hadde minimum ti ansatte i starten av perioden.

I tillegg må selskapene oppfylle minst ett av flere tilleggskriteriet. Et av disse er at selskapene er kategorisert i en kunnskapsintensiv næring der over 33 prosent av de ansatte har mer enn en bachelorgrad. Samtlige selskap innen livsvitenskap oppfyller som seg hør og bør dette kravet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også