Lytix Bioharma legger frem nye data på kreftlegemiddel på immunterapikongress

Bioteknologiselskapet legger frem nye data på sin ledende legemiddelkandidat LTX-315 i USA.
NYE IMMUNTERAPI-DATA: Adminisyrerende direktør Øystein Rekdal i Lytix Bioharma sier selskapets nye data er veldig spennende. | Foto: Bård Gudim
NYE IMMUNTERAPI-DATA: Adminisyrerende direktør Øystein Rekdal i Lytix Bioharma sier selskapets nye data er veldig spennende. | Foto: Bård Gudim

Lytix Biopharma legger denne uken fram nye data på sin ledende legemiddelkandidat LTX-315 på på konferansen The Society for Immunotherapy of Cancer’s (SITC) i Boston, USA. Dataene beskriver hvordan behandling med LTX-315 aktiverer spesifikke immunceller som er kritiske for priming av T-cellene.

En utfordring innen kreftbehandling er såkalte «kalde» svulster. Det er svulster hvor immunforsvaret ikke klarer å angripe kreftcellene. Resultater fra en fase 1-studie Lytix Bioharma publiserte i fjor i Clinical Cancer Research, viser at LTX-315 gjør disse «kalde» svulstene tilgjengelige for immunforsvaret, slik at man får en immunrespons mot svulsten.

Samarbeid med amerikanske forskere

Studien som presenteres i USA denne uken. er et sammarbeid mellom Lytix og forskningsgruppen til Dr. Lorenzo Galluzzi at Weill Cornell Medicine, New York and Dr. Joost Oppenheim at National Cancer Institute, Frederick, begge I USA.

- Disse dataene er veldig spennende, og etablerer mekanismene som gjør at LTX-315 både setter i gang frigjøring av tumor-antigener og DC-aktivering, som er de to kritiske trinnene for å generere tumorspesifikke T-celleresponser. Funnene styrker posisjonen til LTX-315 ytterligere som et immunterapeutisk legemiddel mot kreft, og som er ideelle i kombinasjon med andre typer immunterapi, sier asministrerende direktør Øystein Rekdal i en pressemelding.

Lytix sin legemiddelkandidat kan være aktuell for flere pasientgrupper, inkludert brystkreft og hode-hals kreft.

Lisensavtale

Lytix Biopharma springer ut fra forskningsmiljøet ved Universitetet i Tromsø. Høsten 2020 inngikk selskapet en eksklusiv verdensomspennende lisensavtale med amerikanske Verrica Pharmaceuticals for LTX-315 i behandling av visse former for hudkreft med en mulig verdi på over én milliard norske kroner i milepælsutbetalinger.

I januar 2021 godkjente også det amerikanske legemiddelverket FDA å starte kliniske effektstudier i USA med LTX-315, noe som banet vei inn mot det største enkeltmarkedet innenfor kreftbehandling.

Dataene presenteres på konferansen i form av en poster-presentasjon, basert på et abstract - et kortfattet sammendrag av de vitenskapelige funnene.
Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også